Select Page

Romanom „Stvarni snovi“ zatvorena „Posuška triologija“, večeras predstavljanje u Posušju

Romanom „Stvarni snovi“ zatvorena „Posuška triologija“,  večeras predstavljanje u Posušju

Nakon roman „Račvaste staze“ i „Oaza vire i ljubavi, svjetlo dana ugledao je i novi roma „Stvarni snovi“ Slave Antina Bage s kojim autor zatvara „Posušku triologiju“ pisanu izvornom ikavicom, a koju će pak predstaviti večeras s početkom u 20 sati u posuškoj kinodvorani.

Doba rata i razaranja

I dok su prva dva djela govorila o događajima od 1950. do 1990. godine, u romanu „Stvarni snovi“ koji se sastoji od 14 poglavlja, govori se o događajima u drugoj polovici 20. stoljeća.

Radnja počine u malom, ali lijepom posuškom selu Glavica. Tu se uglavnom sastaju skupine ljudi različitih uzrasta, dobi i zanimanja, mjesta rođenja i življenja prije ratnih događaja, a okupljanja su u podrumima skloništima ili na čatrnji. Tako doznajemo o strahotama u Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku, Sarajevu, Mostaru… Pisac je roman posvetio braniteljima u Domovinskom ratu, a književnik Stjepan Galić dodaje kako je Bago svojim romanom ispjevao himnu slobodi Hrvata u Hercegovi, Bosni i Hrvatskoj. „Ovo je roman u kojem snažno odjekuje bilo puka. Nema uljepšavanja, ima samo želje ostati svoj na svome i to dopustiti drugima. Zbog toga se u romanu likovi ponekad čude kako se i zašto sve odigrava. Ne mogu to shvatiti. Njihov duh drugačije otkucava,“ napisao je fra Miljenko Stojić u pogovoru Baginog romana „Stvarni snovi“, koji je izašao u izdanju Matice hrvatske – ogranak Čitluk i Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne.

Izvorna ikavica

Sva tri romana Posuške triologije pisani su hercegovačkom ikavicom, izvornim hrvatskim jezikom. „Mene osobno uvijek osupne izvorni ikavski govor kojim je knjiga napisana. Čista nepatvorena ikavica. Hrvatski govor koji polako iščezava. A tek narodne mudrosti kojima je knjiga isprepletena poput paukove mreže,“ dodaje u pogovoru književnik Ljubo Krmek.

Književni kritičari se slažu da su posebne vrijednosti romana „Stvarni snovi“ informativne činjenice koje svakako mogu poslužiti kao podsjetnik svima.

Vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading