Select Page

Romanovska ovca – budućnost u ovčarstvu

Romanovska ovca – budućnost u ovčarstvu

U Općinskoj vijećnici u Posušju održano je stručno predavanje “Perspektive i mogućnosti razvoja i financiranja ovčarstva u Županiji Zapadnohercegovačkoj” – s posebnim naglaskom na romanovsku ovcu.

Zainteresirani građani, kojih je bilo 20-tak na ovom predavanju, mogli su čuti nešto više iz prve ruke o ovoj, na našim prostorima još uvijek nepoznatoj ovci koja se pokazala kao odličan poslovni projekt, jer na domaćem i inozemnom tržištu vlada veliki interes za ovu zanimljivu rasu.

Branko Skoko, pomoćnik ministra gospodarstva ŽZH

Branko Skoko, pomoćnik ministra gospodarstva ŽZH

O mogućnosti financiranja i apliciranja na sredstva što se tiče ovčarstva na županijskoj i državnoj razini govorio je pomoćnik ministra za poljoprivredu Branko Skoko.

Ispred Federalnog agromediteranskog zavoda sve nazočne je pozdravio Nevenko Ćorluka,pomoćnik direktora u Odjeljenju za animalnu proizvodnju i tehnologije, uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu koji je ukratko objasnio za što je sve zavod zadužen.

Nevenko Ćorluka, Federalni agromediteranski zavod

Nevenko Ćorluka, Federalni agromediteranski zavod

Teorijski dio za romanovsku ovcu prezentirao je Mirko Jarak koji je u svojoj prezentaciji naveo kako “romanovsku ovcu karakterizira visoka plodnost i velika vitalnost. Otpornija je na bolesti, niske temperature, pa joj naša klima odgovara. Godišnje na svijet donese između 4 i 6 jaganjaca u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svijetu”.

Kako stvari funkcioniraju u praksi govorio je mladi poduzetnik iz Rakitna Ivan Tomić koji se iz Zagreba vratio u svoj rodni kraj kako bi uzgajao ovu rasu. Rekao je kako je zadovoljan, da ga ovaj posao ispunjava i preporuča, ali samo onima koji se misle ozbiljno baviti ovim uzgojem, nabavku ove ovce. “Što se tiče plasmana na tržište uzgajanje ove rase je ekonomski opravdano i vraća uloženi novac. Tržište je preveliko i nemamo dovoljan kapacitet da bi ga u potpunosti zadovoljili” – rekao je Tomić.

Ivan Tomić, mladi uzgajivač iz Rakitna

Ivan Tomić, mladi uzgajivač iz Rakitna

Organizator predavanja bilo je ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i općinom Posušje koji su prepoznali potencijal ove rase i koji će svakako raditi na unapređenju ovčarstva na našim prostorima te će nastojati svim ozbiljnim interesantima za uzgoj romanovske ovce pružiti podršku.

Posušje.net

OGLASI

Loading