Select Page

RTRS I RTVFBIH Srpski i bošnjački javni rtv servisi se protive etničkoj podjeli javnih servisa

RTRS I RTVFBIH Srpski i bošnjački javni rtv servisi se protive etničkoj podjeli javnih servisa

RTVRS i RTVFBIH simboli jednonacionalnog pristupa temama u javnim servisima izdali su zajedničko priopćenje u kojem se protive – etničkoj podjeli javnih servisa!

Odlučno se protivimo etničkoj podjeli javnih servisa, pa tako i BHRT-a, a što se pokušava instalirati najnovijim službenim prijedlogom Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine o uspostavi nacionalnih TV kanala na BHRT-u, navedeno je u danas izdnaom zajedničkom priopćenju RTRS-a i RTVFBiH.

Entitetski javni servisi, RTRS i RTVFBiH, smatraju da su ovi najnoviji prijedlozi Ministarstva prometa i veza BiH duboko antieuropski i antidemokratski te predstavljaju korak unatrag i dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH, koja se i temelji na tome da javni servisi u svom cjelokupnom programskom sadržaju budu na usluzi svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Podsjećamo, zakonskim rješenjima o BHRT-u predlaže se uspostava tri kanala javnog rtv servisa na tri jezika konstitutivnih naroda u BiH. Danas je situacija takva da Srbi imaju RTRS, Bošnjaci FTV, dok je BHT zajednički kanal. Konstitutivni narodi u BiH imaju pravo informirati se na svome jeziku i u skladu sa svojim specifičnim nacionalnim potrebama, piše Dnevnik.ba

RTRS i RTVFBIH, pak, uvode politikantske argumente te miješaju kruške i jabuke.

“Takav prijedlog (tri kanala, op.ur.), sa stajališta novinarske profesije i društvenoga efekta, predstavlja još jedan vid segregacije kakva već postoji u obrazovanju kroz takozvani projekt ‘dvije škole pod jednim krovom’ gdje su učenici u istoj školi razvrstani po etničkim razredima. Stava smo da je primitivno i veoma loše razvrstavati javne servise, novinare i ostale uposlenike na taj anticivilizacijski način”, priopćeno je.

Poslovodni odbori RTRS-a i RTVFBiH opredijeljeni su za aktualne javne servise – BHRT, RTRS i RTVFBiH, a koje prvo treba financijski putem novog modela RTV takse stabilizirati te dalje u skladu s demokratskim i poslovnim načelima upotpuniti i reformirati da bi još snažnije i kvalitetnije ispunjavali svoju ulogu, rasterećeni bilo kakvih primitivnih podjela u vlastitim programskim strukturama.

“Iz tog razloga protivimo se instaliranju ovakvog vida ozakonjenja segregacije u novom prijedlogu Ministarstva prometa i veza BiH u Izmjenama i dopunama Zakona o BHRT-u”općeno je iz RTRS-a i RTVFBiH.

Inače, Hrvati u BiH ne sojećaju niti jedan od programa javnog rtv servisa svojim, odnosno uvjereni su da najmanje dva (FTV i RTRS) izravno rade protiv njihovih interesa, te odbijaju plaćati rtv taksu. Ulogu javnog rtv servisa na hrvatskom jeziku u BiH u posljendjih desetak godina na sebe preuzimaju portali koji sadržaj objalvjuju na hrvatskom jeziku.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading