Select Page

S Njemačkom smo potvrdili strateško partnerstvo, pred BiH su veliki izazovi

S Njemačkom smo potvrdili strateško partnerstvo, pred BiH su veliki izazovi

Nakon povratka iz Berlina premijer Hrvatske Andrej Plenković za Hrvatsku televiziju je govorio o svom posjetu Njemačkoj.

Rekao je da su glavni fokus razgovora u Berlinu bili odnosi Hrvatske i Njemačke. Njemačka je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske. Potvrdili smo strateško partnerstvo, kvalitetnu suradnju na europskoj razini i u NATO-u. Zemlje jugoistočne Europe od bitnog su interesa za Njemačku. Sve te zemlje imaju europsku perspektivu. Od Hrvatske se očekuje da svojim recentnim iskustvom iz procesa pristupanja i političkim položajem bude ona država EU-a koja će nastojati da taj proces na što kvalitetniji i sustavniji način ispune te ispune kriterije za članstvo u što skorije vrijeme, rekao je hrvatski premijer.

Kriteriji su ključ, bez ispunjavanja kriterija u današnjem europskom kontekstu se može očekivati vrlo malo popusta prema bilo kojoj zemlji, dodao je.

Na pitanje postoji li u BiH konsenzus oko ulasku u EU, rekao je da je to načelno tako. Vodimo računa o tome da je bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ove godine podnio zahtjev za članstvo temeljem potpore sva tri konstitutivna naroda, institucija i političkih stranaka.

Plenković je ustvrdio da su pred BiH veliki reformski, administrativni i politički izazovi. Hrvatska nudi svoju pomoć, kao i do sada, pa i kroz sporazum o suradnju u europskim pitanjima, naveo je premijer Hrvatske.

Nisu me impresionirale kritike nakon posjeta Ukrajini, ni iz Moskve niti one s hrvatske političke scene, kazao je i naglasio da je njegov prvi posjet kao premijera BiH bio jasan u smislu fokusa hrvatske politike. Drugi posjet je bio Kijev. Politička je poruka biti ondje na 3. obljetnicu Majdana, to je i jedno veliko uvažanje od predsjednika Porošenka i premijera Grojsmana, to je europska politika. Proces mirne integracije Hrvatskog Podunavlja jedinstven je uspjeh u smislu najuspješnije UN-ove misije na teritoriju Europe nakon 2. svjetskog rata, veliko iskustvo Hrvatske.

Naveo je da su sporazum iz Minska i katalog mjera koje je Hrvatska provodila u procesu mirne reintegracije Podunavlja, istovjetni. Naša je namjera pomoći Ukrajini da mirnim putem reintegrira svoj teritorij, odlučan je premijer Hrvatske.

Rekao je da je ovo bila politički bizarna godina za talijanskog i britanskog lidera, koji su vlastitim pogrešnim procjenama organizacije referenduma morali podnijeti ostavku. Čak se francuski predsjednik Hollande neće kandidirati za drugi mandat, što je svojevrsni presedan. Od svih tih lidera jedino je kancelarka Angela Merkel najavila ponovne izbore. Na tome joj čestitam, rekao je.

Proračun je racionalan i kvalitetan i mislim da će ga Sabor prihvatiti u ustavnom roku do četvrtka u ponoć, naglasio je ponovivši da se temelji na procjeni rasta od 3% u 2107. Proračun je plod refleksija političkih prioriteta u programu vlade. Tu su gospodarstvo i poduzetništvo, demografska pitanja, povećanje sredstava za Ministarstvo obrane, želimo koncept domovinske i nacionalne sigurnosti, želimo napraviti iskorak prema pravima branitelja, istaknuo je.

Vezano uz najavu povjerenstva za pitanje simbola totalitarnih režima, rekao je da se nada novim zakonskim rješenjima, jer da kod postojećih očito postoje neke praznine. Želi da se, 25, 26 godina nakon neovisnosti Hrvatske, teme vezane uz 2. svjetski rat i totalitarnih sustava i onoga što se nakon 2. svjetskog rata zbivalo, pokušaju kanalizirati kroz pluralistički tip razgovora i dogovora u kojem bi sudjelovali i političari i povjesničari. Smatra da Hrvatskoj u ovom trenutku trebaju iskustva drugih zemalja koje su na mnogo sustavniji i smireniji način nastojale provesti suočavanje s poviješću. Moj je cilj pokušati pronaći društveni konsenzus jer ovako kako je sada, težit ćemo podjelama u hrvatskom društvu. Nas zanima budućnost, a o prošlosti želimo istinu i jasno određenje, istaknuo je Plenković.

Nije narušeno povjerenje Mosta i HDZ-a, mi smo partneri, a ministru Orepiću sam odmah rekao da je pozivanje na ostavku cijelog Ustavnog suda čin neprimjeren za člana Vlade. Bio sam sasvim decidiran i na sjednici Vlade prošli tjedan, rekao je.

vecernji.hr

OGLASI

Loading