Select Page

Sa 32. sjednice Općinskog vijeća: 1.600.000KM od apliciranja na projekte u 2015. godini!

Sa 32. sjednice Općinskog vijeća: 1.600.000KM od apliciranja na projekte u 2015. godini!

 

Danas je održana 32. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Među 15 točaka, vijećnici su na početku razmatrali izvješća udruga proisteklih iz Domovinskog rata. To je ujedno bila i prilika njenim predsjednicima za obraćanjem i upoznavanjem vijećnika o radu, ali i poteškoćama s kojima se susreću.

Naglasak je stavljen na rješavanje problematike revizije branitelja, kao i na donošenje novog zakona kojim bi se regulirala njihova prava i status.

Također, predstavnici braniteljskih udruga iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s općinskom Službom za branitelje proistekle iz Domovinskog rata i Općinskom načelnikom Brankom Bagom, pogotovo u razdoblju provođenja nelegalne revizije za vrijeme bivše platformaške vlasti. Za takvom suradnjom je iskazana obostrana spremnost i u sljedećem periodu, kako bi se prava branitelja što bolje zaštitila.  Vezano za financiranje udruga, iznesena je i ideja da se sredstva raspodjeljuju prema podnešenom planu rada udruga, i planiranim  projektima. S time se složio i Općinski  načelnik te predsjednik Općinskog vijeća koji je konstatirao da bi taj kriterij trebao vrijediti za ostale udruge.

VIJEE32 3

Tijekom rasprave o braniteljskim pitanjima pokrenuta je inicijativa, koja je i usvojena, da se izdvoji 100KM od vijećničkih naknada za akciju obnove Vukovarskog vodotornja – simbola obrane ovog grada i hrvatskog naroda.

Potom je slijedilo razmatranje, te usvajanje izvješća za proteklu godinu Narodne knjižnice Posušje, Dječjeg vrtića i Centra za socijalni rad.

Ovdje treba istaći inicijativu vd ravnatelja knjižnice Ljube Kovača da se promjeni ime Narodne knjižnice u Gradsku knjižnicu Fra Petra Bakule, što je načelno naišlo na odobravanje vijećnika, no za izmjenu će trebati provesti propisanu proceduru, što će iziskivati dodatno vrijeme. Usvojeno je i godišnje Izvješće JP Radio Posušja, te o radu Općinskog pravobraniteljstva. Na ovoj sjednici također je imenovan novi član Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Bajka.

VIJEE32 2

Za istaknuti je i podnošenje Izvješća o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja općine Posušje u 2015. godini. Kako je kazao njegov podnositelj iz Jedinice za lokalni razvoj Ivan Miličević, protekle godine od 36 upućenih projekata na više razine vlasti i razne fondove, 16 njih je dobilo zeleno svjetlo čime je Općina Posušje na ovaj način privukla oko 1.600.000 KM. To je ujedno povećanje sredstava putem odobrenih projekata u iznosu 9% u odnosu na 2014.   Ovakav rad pohvalili su i općinski vijećnici, uz izražavanje nade da se ovaj trend povećanja i u budućnosti nastavi.

Za kraj o komunalnim pitanjima. Ivan Bešlić pokrenuo je inicijativu adaptacije sportskog igrališta u četvrti Meljakuša III, popularno zvanoj “Borići”. Kako je kazao, ova četvrt u posljednje vrijeme se znatno proširila te zaslužuje adaptaciju dodatnih sadržaja poput sportskog igrališta, s čime se složio i Općinski načelnik. Vijećnik Ivan Mitar pak uputio je načelniku Branku Bagi upit vezano za regulaciju oborinskih voda na putnom pravcu Posušje-Imotski. Načelnik je odgovorio kako su se već poduzeli određeni koraci po ovom pitanju, a kako će se konkretnije moći govoriti na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading