Select Page

SA SVEČANE SJEDNICE: Napredak Posušja vidljiv u svim sferama

SA SVEČANE SJEDNICE: Napredak Posušja vidljiv u svim sferama

Danas je u Posušju, ususret blagdanu Velike Gospe, ujedno i Danu općine Posušje održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Program je započeo u 10:00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te molitvom pred Spomen obilježjem posuškim braniteljima koju je predvodio dekan posuškog dekanata fra Mladen Vukšić.

Vijenac su položili predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, načelnik općine Branko Bago, predstavnik izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora Bariša Čolak, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja naše općine i predstavnici Zavičajnog društva Posušje u Zagrebu, te predstavnici političkih stranaka.

U nastavku programa je održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su nazočili, brojna visoka izaslanstava sa svih razina vlasti u BiH, kao i iz Republike Hrvatske, svećenici iz posuških župa, gospodarstvenici, predstavnici javnih institucija, načelnici i gradonačelnici susjednih općina.

Sjednicu je, upućujući pozdrave po redu i časti svim nazočnima, i govoreći o radu vijeća u proteklih 12 mjeseci, otvorio Ivan Lončar. Posebno je pohvalio funkcioniranje javne uprave, javnih poduzeća i ustanova koje su u nadležnosti Općine Posušje, te je izrazio nadu u skoro rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezano uz dio područja akumulacije Tribistovo i pitanje autobusnog kolodvora koji je, kako je kazao, jedan od prioriteta.

Nakon govora predsjednika Općinskog vijeća uslijedilo je video predstavljanje aktivnosti Općine Posušje u protekloj godini, koje je na kraju bilo popraćeno gromoglasnim pljeskom nazočnih.

U nastavku svečanosti uslijedilo je obraćanje načelnika općine Posušje Branka Bage. Kazao je kako je Posušje proteklih godina u jednoj vrsti progresa koji je postignut sinergijom svih relevantnih čimbenika i na lokalnoj i na višim razinama, te uspostavljanjem dobre suradnje s prijateljima iz Republike Hrvatske.

„Sve ovo je postignuto kroz jednu visoku razinu pozitivnog društvenog ozračja na prostoru naše općine. Intenzivno i uravnoteženo ulažemo u infrastrukturu na prostoru cijele općine i samim time dižemo kvalitetu života svih naših žitelja.

Ističem pojačanu gospodarsku aktivnost naših većih, ali i manjih gospodarskih subjekata, te pojačan interes za pokretanje vlastitih biznisa i obrta, gdje je javna uprava u dobroj mjeri dala svoj poticajan doprinos. Možemo se pohvaliti i na pojačanoj suradnji sa svih 17 mjesnih zajednica, entuzijastičnom i konstruktivnom djelovanju većine udruga i klubova koje se odražava kroz dobre sportske uspjehe, ali i kroz organizacije raznih, iznimno posjećenih manifestacija. Kroz njih smo posebno postali prepoznatljivi nadaleko te time povećali i turistički, ali i opći imidž Posušja kao malog simpatičnog mjesta.“

Bago je također istaknuo uvažavajuću suradnju sa svih 7 posuških župa te učinkovitu suradnju sa zdravstvenim institucijama, socijalnom službom, školama, policijskom postajom, komunalnim službama i ostalim institucijama na prostoru općine, kao i s privatnim sektorom.

Posebno je istaknuo rad JP Vodovod, koji je u velikoj mjeri zaslužan za sve ljepši izgled Posušja. Govoreći o općinskom proračunu načelnik Branko Bago je rekao kako je rekordan proračun od 9 milijuna maraka postavljen vrlo ambiciozno ali je ostvariv. „On je razvojan, socijalno osjetljiv, poticajan, izbalansiran, pregledan i logičan.“- zaključio je načelnik.

Na kraju svoga obraćanja čestitao je svim žiteljima blagdan nebeske zaštitnice Velike Gospe i Dan općine Posušje.

Svečarsko ozračje upotpunila je klapa Grga, zbor Osnovne glazbene škole, kao i učenici Luka Žulj i Josip Polić, koji su ove godine briljirali s drugim, izvrsnim plasmanom na ovogodišnjem glazbenom natjecanju učenika iz FBiH. Njihove melodije uzvanici su mogli čuti između obraćanja domaćina i gostiju.

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, kazao je da je veliki izazov raditi u lokalnoj zajednici s malim sredstvima. „No ovdje se u Posušju uspijeva puno realizirati i čestitam načelniku Bagi jer znam koliko napora ulaže kako bi kroz razne projekte dobio sredstva“, kazao je Radišić. Istakao je da je posebno ohrabrujuće što se gradi nova osnovna škola u situaciji kada se mnoge zatvaraju.

Više načelnika i gradonačelnika iz Republike Hrvatske danas je boravilo u Posušju na svečanoj sjednici. Ispred njih se obratio Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik u Saboru RH. Kazao je da je gledajući film o postignućima u općini Posušje vidio da se ljudi u Hercegovini bore za svoj narod. Čestitao je općinskom rukovodstvu na svemu ostvarenom u protekloj godini.

Zamjenik predsjedatelja kluba Hrvata Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak se prisjetio se Posušja iz nekih prošlih vremena. „Vjerujte mi da je vizura Posušja tada i danas neusporediva“, kazao je Čolak.

Na koncu, nazočnima se obratio Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH. On je izrazio želju da se ostvare svi planirani projekti koji će pridonijeti uspješnom nastavku razvoja općine Posušje. „U tome ćete imati potporu Vlade RH, koja će i dalje pomagati dio vaših važnih projekata.“-rekao je Sabolić.

U posljednjem dijelu svečane sjednice uslijedila je dodjela javnih priznanja općine Posušje.

Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ dodijeljena je fra Petru Krasiću, tvrtki Lončarplast i Radio Posušju povodom 35 godina uspješnog rada. Javno priznanje „Počasni građanin općine Posušje“ ove godine dodjeljeno je Milanu Kovaču.

Kovač se zahvalio u ime svih dobitnika ovogodišnjih javnih priznanja. „Od srca vam zahvaljujem na ovoj odluci, koja je za mene nešto posebno, najviše što se može dobiti. Ovo priznanje ide u rang priznanja što sam postao počasni član Počasnog Bleiburškog voda. Zahvaljujem jer znam da je ovo ocjena mojih 66 godina. Morat ću se potruditi da u ostatku života, ma koliki on bio, opravdam ovo priznanje. U ime svih dobitnika danas, se također zahvaljujem.“-rekao je Milan Kovač.

Treba još navesti kako su se nazočni, povodom smrti Posušanina prof. dr. Vlade Jukića, također nositelja javnog priznanja općine Posušje, kroz in memoriam, prisjetili njegovog velikog traga kojeg je ostavio kao vrstan stručnjak, na području psihijatrije kao medicinske znanosti.

Općina Posušje

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading