Select Page

SAD ubio najmoćnijeg iranskog generala, Trump sve naredio. Iran najavio rat

SAD ubio najmoćnijeg iranskog generala, Trump sve naredio. Iran najavio rat

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici.

U napadu je poginuo moćni iranski general Qassem Soleimani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci.

Iran je odmah žestoko reagirao i najavio odmazdu, a spominju i napade i mogućnost rata.

9:35 Američka ambasada u Bagdadu pozvala je sve američke građane da odmah napuste Irak.

9:05 Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u najnovijoj je izjavi opet osudio napad i kazao da će on samo ojačati otpor prema SAD-u u regiji.

“Brutalnost i glupost američkih terorističkih snaga će samo ojačati stablo otpora u regiji i svijetu”, kazao je i najavio da će Iran iskoristiti sve moguće resurse kako bi natjerao SAD da odgovara za ovaj “očiti zločin”.

8:37 Iranska televizija potvrdila je smrt moćnog generala. Nakon objave prekinuli su program i emitirali molitve za njega. Proglasili su ga mučenikom.

8:28 Američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten.

8:26 Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od 4 posto.

8:25 Pentagon je objavio sve detalje napada.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu.

Američki mediji izvijestili su da su general Sulejmani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom.

Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodilo konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo.

U izjavi Pentagona stoji: “Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Sulejmanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu.”

Dodaje se: “Svrha napada jest odvratiti Iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta.”

7:55 Tko je točno ubijeni general i zašto je njegova smrt toliko važna? Više doznajte ovdje…

7:50 Američki državni tajnik Mike Pompeo na Twitteru je objavio snimku na kojoj tvrdi da se vidi slavlje na ulicama Iraka nakon američkog napada.

7:49 Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei zakleo se u osvetu za ubojstvo generala.

“Oštra osveta čeka kriminalce umiješane u ubojstvo Soleimanija i drugih”, kazao je. “Svim prijateljima, ali i neprijateljima, poručujem da se otpor nastavlja i da konačna pobjeda čeka mudžahedine na ovom svetom putu”, dodao je. Ubijenog generala proglasio je mučenikom.

7:30 “Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad”, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

“Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija”, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif. Nazvao je napad terorizmom i najavio da će SAD ispaštati za ovaj potez.

:15 Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija poginuo u “kukavičkom američkom bombardiranju”.

Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba.

Najmanje je jedna osoba poginula, a devet je ranjeno, doznaje se od policije i medicinskog izvora.

7:00 Najmoćniji iranski general Qassem Soleimani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.

Pentagon je u četvrtak navečer potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Qassema Soleimanija. 

“Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Qassema Soleimanija”, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Trump je nakon napada na Twitteru objavio američku zastavu.

OGLASI

Loading