Select Page

Sada možete izravno utjecati na rad bh. parlamentaraca

Sada možete izravno utjecati na rad bh. parlamentaraca

Svako demokratsko društvo, kakvo je i naše, predviđa sudjelovanje građana u donošenju zakona. Internet servis javnarasprava.ba nudi im priliku da to pravo iskoriste na jednostavan način, javlja N1.

Bilo koji građanin na ovoj platformi može raspravljati o zakonima koji su u proceduri, postaviti pitanje parlametarcu ali i podnijeti vlastitu inicijativu za amandman koji će biti proslijeđen parlamentarcima.

“Imamo otprilike trećinu parlamentaraca od njihovog ukupnog broja na državnoj i entitetskim razinama koji su do sada uključeni u rad platforme. I mi smo generalno zadovoljni u ovoj fazi. Ono što je ostao naš glavni cilj, jeste da ova platforma stvarno ima utjecaj na zakonodavni proces. Finalni cilj je da ona, na neki način, postane mjesto i na kojem se odlučuje o finalnom rješenju”, kazao je Darko Brkan.

Međutim, koliko smo kao društvo zreli za tako nešto, te koliko građani zaista koriste ovo svoje pravo?

“Već imamo dvije ili tri inicijative koje su provjereno podnesene u Parlamentu, a čije je izvorište bila upravo naša platforma. Mi se nadamo da će s brojem parlamentaraca koji odgovaraju, ali i boljom edukacijom građana, broj tih inicijativa biti sve veći”, kazao je Damir Dajanović.

Ovakve platforme postale su važan dio procesa donošenja zakona u zemljama poput Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Naglasak je na važnosti zakonodavne vlasti.

“Svi u Bosni i Hercegovini govore o predsjednicima stranaka ili ne znam ni ja više kome, kao o donositeljima odluka. Nitko zapravo ne govori o institucijama, odnosno parlamentarcima. Mi želimo promovirati pojedinačne parlamentarce, odnosno njihove uloge i aktivnosti. To ćemo i raditi u narednom razdoblju,” izjavio je Brkan.

Aktivisti Javne rasprave kažu kako im je cilj pomjeranje težišta legislativnog procesa u parlamente, te aktivno sudjelovanje građana u odlučivanju.

HMS

OGLASI

Loading