Select Page

Sajam pripada svima koji vjeruju u rad i stvaranje

Sajam pripada svima koji vjeruju u rad i stvaranje

Devetnaesti po redu Međunarodni sajam gospodarstva održat će se u razdoblju od 12. do 16. travnja na 30.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora, a ove godine očekuje se oko 700 izlagača, piše Večernji list BiH. O pripremama za ovogodišnju manifestaciju i očekivanjima razgovarali samo s direktoricom tvrtke Mostarski sajam Dalfinom Bošnjak.

Večernji list BiH: Kako teku pripreme za 19. mostarski sajam. Koliko očekujete izlagača i iz kojih zemalja?

– Moram priznati da se organizacija ovogodišnjeg sajma, barem dosad, bolje odvija nego prethodnih godina. Čvrste karike lanca krize koje su nas posljednjih godina sputavale kao da polako pucaju, neki nam se stari izlagači ponovno vraćaju nagovješćujući tako izlazak iz kriznog razdoblja. Sa zadovoljstvom mogu kazati kako 50-ak dana prije otvorenja imamo u potpunosti popunjene sajamske kapacitete, što nam ulijeva veliki optimizam kako bi ovaj sajam mogao opravdati naša najveća očekivanja.

Večernji list BiH: Zemlja partner ove godine je Turska, zemlja čije gospodarstvo doživljava svijetle trenutke. Kako je došlo do suradnje s turskim gospodarstvenicima i na koji način će se predstaviti u Mostaru?

– Turski izlagači godinama su prisutni na mostarskom sajmu, a ozbiljno zanimanje za partnerstvo iskazali su za vrijeme prošlog sajma. Preko njihova savjetnika za gospodarstvo u Veleposlanstvu Turske u BiH obavili smo početne razgovore koji su na koncu i rezultirali ovim dogovorom. Republika Turska od iznimne je važnosti za BiH, ne samo na gospodarskom nego i na političkom planu. Njihovo gospodarstvo je u ekspanziji i oni ne samo da žele nego i ulažu u BiH. Mostarski sajam će im pružiti priliku svoje gospodarske interese proširiti na jugoistok Europe, a mi, odnosno domaći gospodarstvenici, moramo iskoristiti tu priliku. Njihovi izlagači predstavit će se na oko 500 četvornih metara prostora.

Večernji list BiH: Iz kojih još zemalja dolaze izlagači?

– Na sajmu će izlagati gospodarstvenici iz 24 zemlje. Od značajnijih, istaknula bih sve zemlje regije, uključujući Mađarsku i Italiju, a veliko zanimanje za nastup na sajmu pokazali su i Kinezi. Nakon 2007. godine, kada je bila zemlja partner, Kina se vraća u velikom stilu na sajam. Ovdje moram istaknuti veliku ulogu koju je odigrala kineska veleposlanica u BiH Chen Bo koja je jako kvalitetna i kompetentna osoba. Kinezi su jako zainteresirani za naša vina i očekujemo da bi naši vinari, ako mogu odgovoriti zahtjevima iz Kine, mogli početi izvoziti velike količine u najmnogoljudniju zemlju svijeta. S druge strane, za Kinu je od iznimne važnosti Mehanizam koordiniranja 16+1 kao dio megaprojekta “Jedan pojas – jedan put”, čiji je inicijator kineski predsjednik Xi Jinping, a u kojem se nalazi 16 država središnje i istočne Europe, među kojima je i BiH. I to će biti jedna od tema o kojoj će se govoriti na sajmu.

Večernji list BiH: Kakva su vaša očekivanja od sajma?

– Prema svemu sudeći, zabilježit ćemo rast i po broju izlagača i posjetitelja. Ono što nam olakšava posao je naša dobra infrastruktura iako i tu imamo dosta ulaganja svake godine. U organizacijskom smislu on će biti pojačan nekim novim sadržajima, većim brojem konferencija i tematskim okruglim stolovima. Bit će tu i Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije, kao i Sajam informacijskih tehnologija.

Večernji list BiH: U svijetu i okruženju vlada kriza među sajmovima koji se uglavnom svode na lokalne okvire i gube međunarodni značaj. Mostarski, unatoč svemu, nastavlja kontinuitet. Na koji način uspijevate zadržati visoku razinu?

– Iako djelujemo u, po europskim okvirima, malom gradu, sajam se pozicionirao u respektabilnu sajamsku izložbu, ne samo u BiH već i na prostoru jugoistočne Europe. Cijelo to vrijeme sajam se razvijao i rastao onoliko koliko je infrastruktura dopuštala. Obogaćivali smo ga različitim sadržajima. U prvom redu mislim na konferencijski dio koji mu daje dodatnu vrijednost u odnosu na druge sajmove u zemlji. Prilagođavali smo sajam novim, naprednijim zahtjevima tržišta. U kriznim uvjetima sajamski nastupi i ova vrsta troškova za marketing jednostavno nisu na listi prioriteta tvrtki, naših partnera i klijenata, ali ni posjetitelja i zbog toga dolazi do pada sajmova. Kriza, ne samo gospodarska već i politička, jako se odražava na organiziranje ovakvih manifestacija. Ali, ipak, organiziranje sajma na zadovoljstvo i izlagača i posjetitelja stvara povjerenje koje traje, što je i cilj svakom organizatoru priredbi.

Večernji list BiH: Na otvaranje sajma tradicionalno vam dolaze i visoki uzvanici iz svijeta politike i druge javne osobe, što sajmu daje širu društvenu dimenziju. Hoće li tako biti i ove godine?

– Uvijek imamo čast ugostiti najviše državne dužnosnike, kako iz zemlje tako i iz regije. Tako će biti i ovaj put. Politika i gospodarstvo, htjeli – ne htjeli, puno ovise jedno o drugome. Očekujemo dolazak visokog izaslanstva iz zemlje partnera Turske i zemalja regije te, naravno, svih razina vlasti BiH. Nadamo se kako će susreti političara proteći u ugodnom ozračju i da će s govornice mostarskog sajma biti poslane ohrabrujuće poruke, kako gospodarstvenicima tako i narodima te građanima ove regije.

Večernji list BiH: Sajam posjete deseci tisuća ljudi, dolaze brojni gosti iz cijeloga svijeta i grad nekako oživi u te dane. Koliki je njegov značaj za ovu regiju?

– Mostarski sajam je brend ovoga grada, a koliki je njegov značaj za cijelu Hercegovinu, pokazuje i podatak da je za vrijeme trajanja sajma nemoguće pronaći smještaj u gradu i široj okolici. Uz to, mi se trudimo promovirati naše autohtone vrijednosti, naše hercegovačke sorte vina žilavku i blatinu, tradicionalnu i modernu gastronomiju, turističke potencijale i sve ono čime se trebamo ponositi. Pozivam vas da se i sami uvjerite u to i budete nam gosti na našoj manifestaciji. To su dani koje nitko ne želi propustiti jer Mostar je najljepši u proljeće, a sa sajmom dobiva dimenziju više. U isto vrijeme kad i sajam održava se i nekoliko značajnih manifestacija, poput Večernjakova pečata, Mostarskog proljeća, Mostarske liske i Melodija Mostara i neprocjenjivo je biti u te dane u Mostaru.

Večernji list BiH: Što biste poručili svima onima koji još uvijek dvoje hoće li posjetiti mostarski sajam ili ne?

– Ovom manifestacijom pokazujemo kako čovjek ovoga podneblja želi svoj uspjeh podijeliti s drugim ljudima, ali i naučiti od drugih i drukčijih.

Predano radimo tijekom cijele godine i ništa ne prepuštamo slučaju.

Zbog toga naš sajam uistinu jest međunarodna manifestacija poslovno-gospodarsko-izložbeno-turističke prirode koja pripada svima. Baš svima koji vjeruju u rad i stvaranje.

vecernji.ba

OGLASI

Loading