Select Page

Sastali se Čović i Plenković: Herceg Bosna je nestala kako bi Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama

Sastali se Čović i Plenković: Herceg Bosna je nestala kako bi Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama
Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković poručio je u petak iz Slavonskog Broda kako HDZ mora vrlo jasnom argumentacijom otklanjati političke napade i s lijeva i desna, posebice od stranaka koje se, kako je rekao, vole nazivati suverenističkim.

Njima je, rekao je Plenković, jedini cilj zauzeti mjesto koje na političkom spektru zauzima HDZ.

Riječ je o ljudima i strankama koje nisu postojale kad je tema suverenizma bila aktualna. Ona je za Hrvatsku bila bitna ’90-ih, ne danas i ne na ovaj način na koji se to želi prikazati.

Danas ti mali akteri koriste tu temu da bi učinili samo jednu jedinu bitnu političku stvar, a to je – doći na mjesto koje na političkom spektru Hrvatske zauzima Hrvatska demokratska zajednica, rekao je Plenković na proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji.

Plenković je istaknuo i kako danas nema niti jedne političke stranke u Hrvatskoj koja neposredno bira šest čelnih ljudi čime je HDZ “napravio demokratski iskorak bez presedana”.

Govoreći o zaslugama Vlade, kazao je kako su iz hrvatskog tranzicijskog ormara poispadali svi kosturi i došli na dnevni red njegove Vlade te se ti problemi rješavaju jedan po jedan, čuvajući radna mjesta i brinući o hrvatskom proračunu. Ponovio je i kako je njegova Vlada načinila iskorak u gospodarstvu ostvarivši gospodarski rast.

Čović: Jedino se Hrvati u BiH iskreno zalažu za pristupanje EU i NATO-u

Članovima i simpatizerima HDZ-a u Koncertno-kazališnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić obratio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, s kojim se Plenković prethodno sastao, poručivši kako se od tri naroda u Bosni i Hercegovini jedino hrvatski iskreno zalaže za pristupanje te države EU i NATO.

Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama, ustvrdio je Čović zahvalivši Vladi Andreja Plenkovića na skrbi o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa.

Prije skupa, Andrej Plenković i Dragan Čović položili su vijence podno spomenika dr. Franji Tuđmanu te poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

(Hina)

OGLASI

Loading