Select Page

Sastali se Plenković i Pelosi: “Zahvaljujemo Hrvatskoj na liderstvu”

Sastali se Plenković i Pelosi: “Zahvaljujemo Hrvatskoj na liderstvu”

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Zagrebu uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, pri čemu je Pelosi zahvalila Hrvatskoj i Plenkoviću na liderstvu kad je riječ o ratu u Ukrajini i u drugim područjima, a oboje su izrazili zadovoljstvo odnosima Hrvatske i SAD-a.

Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, Nancy Pelosi prešla je na drugu stranu Markova trga. U zgradi Vlade upisala se u zlatnu knjigu posjetitelja. nakon čega je razgovarala s premijerom Plenkovićem. 

Plenković je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka rekao da su susret obilježile dvije ključne teme. Prva je daljnja suradnja SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini.

– Hrvatska i SAD uvjereni su da smo u ovoj situaciji na pravoj strani, i prava i morala, i zbog toga ćemo nastaviti ovu suradnju davanja podrške nama prijateljskoj Ukrajini, rekao je Plenković.

Plenković je izjavio i da su izrazili zadovoljstvo uzlaznim trendom u odnosima SAD-a i Hrvatske, što je bila druga tema susreta. Prisjetili su se da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza te da se vesele skorom potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

– Želimo unaprijediti suradnju u svim granama gospodarstva, a osobito u energetskom sektoru, rekao je Plenković.

Plenković je također rekao da Hrvatska cijeni potporu SAD-a kada je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

– Isto tako cijenimo i potporu SAD-a temeljnim ciljevima vanjske politike Republike Hrvatske koji su pred ostvarenjem, a to su i članstvo u europodručju i članstvo u šengenskom prostoru, rekao je Plenković, te dodao da oba koraka čine Hrvatsku vanjskopolitički snažnijom, otpornijom i pouzdanijom partnericom u EU-u i saveznicom u NATO-u.

– Nastavit ćemo našu suradnju i na području jugoistoka Europe, i na području svih sigurnosnih tema koje su vezane za globalne aktivnosti, rekao je premijer.

Hrt. Hr

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading