Select Page

Sastanak Bidena i Xija uoči summita G20

Sastanak Bidena i Xija uoči summita G20

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden sastali su se u ponedjeljak na Baliju uoči summita skupine G20 u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje na najnižoj razini unazad nekoliko desetljeća, opterećeni nizom problema, od Tajvana do trgovinskih sporova.

Dvojica državnika prvi puta razgovaraju u četiri oka od kada je Biden postao predsjednik, a sastanak G20, koji počinje u utorak, će zasigurno pratiti napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Xi i Biden su se srdačno rukovali na susretu u luksuznom balijskom hotelu Mulia u uvali Nusa Dua.

– Proveli smo dosta vremena zajedno kada smo obojica bili potpredsjednici i drago mi vas je vidjeti, rekao je Biden kineskom kolegi te pred novinarima kazao da je odlučan zadržati otvorene linije komunikacije na osobnoj razini i razini svoje administracije. Kao čelnici dviju zemalja dijelimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu kontrolirati međusobne razlike i spriječiti da suparništvo prijeđe u sukob te da možemo pronaći način da zajedno radimo na globalnim pitanjima koja zahtjevaju međusobnu suradnju, dodao je.

Izrazio je očekivanje da će dvije zemlje surađivati na rješavanju pitanja klimatskih promjena i nesigurnosti hrane.

Xi je kazao da dvije zemlje moraju zacrtati svoj smjer, pronaći pravi put i podići razinu odnosa. Također je kazao da trenutni odnosi između dviju zemalja nisu u interesu niti Kine niti SAD-a te da trebaju “preusmjeriti kormilo”.

Kineski predsjednik je u prvom direktnom razgovoru s Bidenom također istaknuo da dvije zemlje moraju pojasniti smjer razvoja vlatitih zemalja i razmotriti i pojasniti kako se slagati s ostalim državama u svijetu.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti Tajvan, Ukrajina i nuklearne ambicije Sjeverne Koreje.

Ta će pitanja zasigurno dominirati i raspravama na summitu G20 koji se održava bez nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Pitina.

Bijela kuća je objavila da se nakon današnjeg sastanka ne očekuje zajednička izjava Xia i Bidena.

OGLASI

Loading