Select Page

SASTANAK U ZHŽ: Srednje škole prekinule štrajk

SASTANAK U ZHŽ: Srednje škole prekinule štrajk

Štrajk upozorenja u srednjim školama ZHŽ-a je do daljnjeg obustavljen, međutim, učenici osnovnih škola danas neće imati prvi sat nastave,piše Večernji list BiH.

Naime, predstavnici Vlade ZH županije jučer su održali sastanke s predstavnicima Sindikata srednjeg obrazovanja, a nakon toga i s predstavnicima Sindikata zaposlenih u osnovnim školama ove županije. I dok su predstavnici sindikata iznosili svoje zahtjeve, predstavnici Vlade su upozorili na mogućnosti s obzirom na financijsku situaciju u kojoj je ova postava ministara u veljači ove godine zatekla županiju.

Ispunjenje zahtjeva

Prema riječima ministrice obrazovanja, kulture, znanosti i športa ZHŽ-a Ružice Mikulić, bitno je da se sjelo za isti stol te da su izneseni zahtjevi jednih, kao i mogućnosti drugih te da će se sada ići u dogovor. Mikulić ističe kako su već nakon prvog sastanka približeni stavovi predstavnika Vlade ZHŽ-a i predstavnika Sindikata srednjeg obrazovanja te je postignut dogovor da štrajk upozorenja koji je trajao prošli tjedan bude prekinut do daljnjeg. Inače, predstavici Vlade su već jučer krenuli s ispunjivanjem određenog dijela zahtjeva s kojima je sindikat pred njih izašao. Tako se Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a obvezalo da će predstavnicima sindikata uputiti Zakon o radu tako da ga oni imaju u vidu prilikom usklađivanju kolektivnih ugovora.

Usklađivanje prijedloga

Budući da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Sindikat srednjeg obrazovanja stupio u štrajk neisplata regresa za ovu godinu, na jučerašnjem sastanku su predstavnici Vlade ZH županije iznijeli krajnji rok za isplatu tih sredstava, koja pak ovise o tranši koju ZHŽ treba dobiti s federalne razine.

“Na sastanku s predstavnicima Sindikata srednjeg obrazovanja smo obećali isplatu regresa proračunskim korisniciam do 31. prosinca. O visini regresa jučer nismo mogli govoriti, budući da će to Vlada odlučiti na posebnoj sjednici”, ističe Mikulić. Dogovoreno je da se formiraju povjerenstva ispred Vlade ZHŽ-a kao i ispred Sindikata koja će paralaelno raditi na izradi novog kolektivnog ugovora. Po završetku izrade, prijedlozi jedne i druge strane će se usklađivati, naravno u skladu s mogućnostima. Nakon svega iznesenog jasno je da će, da bi se postigao dogovor, i jedni i drugi morati pokazati fleksibilnost i razumijevanje.

Naime, kao što smo ranije pisali, ZHŽ se nalazi u nezavidnoj situaciji, a dug je dosegao visinu realnog proračuna zbog čega nema prostora za dodatne izdatke. Ove činjenice itekako trebaju biti svjesni i sindikati jer ako dođe do bankrota županije, plaće neće imati niti jedan proračunski korisnik.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading