Select Page

Učenici iz Rakitna i SSS Posušje pobjednici u natjecanju iz pružanja prve pomoći

Učenici iz Rakitna i SSS Posušje pobjednici u natjecanju iz pružanja prve pomoći

Natjecanje učenika u pružanju prve pomoći u organizaciji Crvenog križa općine Posušje održano je danas u velikoj športskoj dvorani.

Natjecalo se u dvije kategorije. U kategoriji podmladka (učenici osnovnih škola) najbolji su bili učenici iz OŠ Ante Brune Bušića iz Rakitna, dok su u kategoriji omladine (učenici srednjih škola) bolji bili učenici Srednje strukovne škole Posušje. Njima je pobjeda pripala u tek vrlo tijesnoj bodovnoj razlici nad jedinim konkurentima, učenicima Gimnazije Fra Grge Martića.

Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ Ivana Mažuranića, treće mjesto je pripalo OŠ Franice Dall’era Vir, a četvrto OŠ Vranić.

Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama. Tako su učenici danas imali četiri poligona, te po dva unesrećena na svakom poligonu. Simulirane su različite ozljede kao što su lomovi, ozljeda kralježnice, krvarenje, reanimacija,.. Za svaki poligon učenici su imali po 10 minuta da pruže prvu pomoć i zbrinu ozlijeđenog i fizički i psihički do dolaska hitne pomoći.

Branko Leko, predsjednik Crvenog križa općine Posušje je bio zadovoljan kako je protekao dan. „Bila je ovo manifestacija znanja iz područja prve pomoći. Svi sudionici su pokazali dosta veliki stupanj znanja“, kazao je Leko. Dodao je da je ovo prvo natjecanje u pružanju prve pomoći na kojem su sudjelovale sve škole s područja općine Posušje.

Leko se zahvalio svim sudionicima današnjeg natjecanja i naglasio da su voditelji ekipa, članovi Crvenog križa, suci, školske službe sve odradili na volonterskoj razini.

Natjecanje u pružanju prve pomoći se odvija na četiri razine i to gradskoj, županijskoj, federalnoj, a onda i na državnoj razini. Za pobjednike u Posušju slijedi iduća razina, a to je županijsko natjecanje koje će se održati u mjesecu svibnju u Posušju. (zp)

radioposusje.ba

OGLASI

Loading