Select Page

Sattler u Širokom Brijegu: Uspjeli ste postati jedna od najrazvijenijih županija

Sattler u Širokom Brijegu: Uspjeli ste postati jedna od najrazvijenijih županija

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler posjetio je sjedište Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Domaćini susreta bili su predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović i predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić. koji su zajedno sa svojim izaslanstvima održali sastanak sa Sattlerom u dvorani za sastanke Vlade ŽZH.

Veleposlanik Sattler razgovarao je s predstavnicima vlasti u ŽZH o procesu pristupanja Europskoj uniji, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i financiranju.

Nakon sastanka navedeni trojac obratio se novinarima istaknuvši da su izuzetno zadovoljni sastanak te obećanjima koje su obje strane dale., piše portal Jabuka.tv.

Dvije su glavne teme dominirali ovim dobrim razgovorima koje smo imali s našim domaćinima. Jedna tema bila je europski put BiH, ali i ovi važni sastanci koji se ovoga tjedna održavaju u Bruxellesu. Izrazili smo nadu da će Europsko vijeće donijeti pozitivnu odluku za BiH, ali i pozitivnu odluku kada je riječ o dodatnim sredstvima koja će biti na raspolaganju za BiH u iznosu od dvije milijarde konvertibilnih maraka. To je jedan izuzetno jasan dokaz da Europska unija ulaže u zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u Uniji. I do sada smo pokazali da smo bili najizdašniji partner BiH kao i najveći trgovinski partner, najveći investitor i vaš najodaniji prijatelj, rekao je Sattler.

Posebni predstavnik EU u BiH pohvalio je Županiju Zapadnohercegovačku i njezino gospodarstvo te bogatstvo prirodnih resursa.

Druga tema bila je o tome što županija može učiniti da se ubrza europski put BiH i Županija Zapadnohercegovačke pokazala se kao izuzetno dobra u tim naporima. Uspjeli ste da od najsiromašnije županije u ovom razdoblju nakon rata uspijete i dođete do jedne od najrazvijenijih županija u državi.

Uspjeli ste i privući, ali i zadržati tu velike tvrtke koje su izvozno orijentirane kao što su FealVioleta i TT Kabeli i zaista pohvale u tom smislu u nadu da ćete tako nastaviti i u budućnosti. Blagoslovljeni ste mnogim prirodnim resursima te vas ohrabrujem da se iskoriste svi potencijali koji vam stoje na raspolaganju i u oblasti turizma i poljoprivrede, rekao je Johann Sattler., piše portal Jabuka.tv.

Šefa Izaslanstva EU u BiH izdvojio je dvije stvari koje očekuje da će ŽZH što skorije usvojiti, a jednu od njih obećao mu je predsjednik Vlade ŽZH Čović.

Na putu Europskoj uniji, osim mnogih prava koja će građani BiH dobiti, predstoje mnoge obaveze. Izdvojio bih dvije velike obaveze koje Europska unija očekuje u sljedećem razdoblju. To je sloboda okupljanja i to upravo spada u nadležnost županije koja treba donijeti Zakon o slobodi okupljanja i volio bih da Skupština brže djeluje kada je to u pitanju. I drugo je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Premijer Čović mi je obećao, prilikom mog sljedećeg posjeta koji bi mogao biti već u svibnju sljedeće godine, da ćete imati uspostavljen i funkcionalan Ured za borbu protiv korupcije, zaključio je šef Izaslanstva EU u BiH i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić istaknuo je da je jako zadovoljan ovim sastankom te da su pričali o potencijalima Županije Zapadnohercegovačke i o tome što treba učiniti kako bi BiH i ŽZH pristupila Europskoj uniji.

Posebno nam je drago što je gospodin Sattler rekao da je jako zadovoljan načinom na koji se Županija razvijala u proteklih 30 godina od turizma do jakih tvrtki koje imamo. Pričalo se o borbi protiv organiziranog kriminala, vladavini prava i ono što me posebno veseli je da smo već učinili neke korake u svome tome i da imamo jake volje da to nastavimo činiti, rekao je Jelčić., piše portal Jabuka.tv.

Predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović javno je obećao da će ova županija učiniti sve kako bi u rokovima ispunila sve uvjete koje je pred njih stavila Europska unija.

Osvrnut ću se na dio koji nas čeka u budućnosti. U prošlosti smo bili dobri i nadam se da ćemo u narednom razdbolju izvršiti sve svoje obaveze. Ako ispunimo sve uvjete imamo oko dvije milijarde maraka za projekte i približavanje europskim standarima.

Moramo učinito određene političke i pravne iskorake u smislu vladavine prave, reforme javne uprave i poboljšanje uvjeta za gospodarstvo. Činjenica je da smo mi jedna od najrazvijenijih županija u BiH i radit ćemo na tome da to ubuduće bude još bolje. i da mi učinimo sve da naši gospodarstvenici imaju sve uvjete za osobni razvoj i razvoj njihovih tvrtki, istaknuo je Čović javno obećavši da će njegova Vlada učiniti sve potrebne korake da u zadanim rokovima ispune ono što je na razini županije kako bi BiH što prije otvorila pristupne pregovore s EU.

Izaslanstva su se nakon susreta s medijima uputila u hotel Park gdje je održan politički dijalog na koji su bili pozvani svi zastupnici Skupštine ŽZH i članovi Vlade ŽZH, kao i tajnici ministarstava., piše portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading