Select Page

SCZ POSUŠJE: Za požar na Blidinju očekuju pomoć sa županijske i federalne razine, Općina sama ne može podmiriti sve troškove gašenja!

SCZ POSUŠJE: Za požar na Blidinju očekuju pomoć sa županijske i federalne razine, Općina sama ne može podmiriti sve troškove gašenja!

U sali za sastanke općinskog načelnika održana je sjednica Stožera civilne zaštite općine Posušje kojom je predsjedavao je zapovjednik Stožera Ante Begić.

Glavna tema bio je osvrt na gašenje velikog šumskog požara na području Parka prirode Blidinje, koji je bjesnio tim područjem od 16. srpnja do 11. kolovoza. Iako će se detaljno šteta tek utvrditi, procjena je kako je izgorjelo preko 500 hektara šume i niskog raslinja. Zbog njegovog razmjera, Općina Posušje je proglasila stanje prirodne nesreće.

U gašenju je bio uključen veliki broj ljudi, profesionalnih društava i dobrovoljaca na samom požarištu te logističkih snaga koje su bile zadužene za organizaciju ljudstva i njihovu opskrbu, pa i za interventne mjere poput probijanja putova u svrhu presjecanja linije požarišta i osiguranja lakšeg pristupa gašenju vatre. Sve je to bio jedan složeni zadatak koji je iziskivao velike materijalne troškove koji stižu na naplatu, a premašuju mogućnosti općinskog proračuna. Stoga su danas članovi Stožera usvojili Zaključak o izvršenju plaćanja obveza, a dio sredstava za pokrivanje troškova namaknuti nakon rebalansa godišnjeg plana raspodjele sredstava CZ-a općine Posušje. Za podmirenje glavnice troškova očekuju se pak sredstva za hitnu pomoć sa županijske i federalne razine.

U nastavku sastanka načelnik je i ovom prigodom pohvalio sve sudionike gašenja požara, a nakon analize koordinacije akcije razgovaralo se i o mogućnostima poboljšanja učinkovitosti za sljedeće protupožarne aktivnosti ovog ili sličnog opsega. Također je iznesena informacija o pristupanju civilne zaštite mehanizmu CZ Europske unije što bi trebalo donijeti dodatne pozitivne pomake u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

OGLASI

Loading