Select Page

SDA želi BiH pretvoriti u građansku državu i realizirati plan za zaživljavanje političkog islama

SDA želi BiH pretvoriti u građansku državu i realizirati plan za zaživljavanje političkog islama

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić komentirao je za Hrvatski Medijski Servis Programsku deklaraciju SDA koju će ta stranka usvojiti na današnjem Kongresu u Sarajevu.

U Deklaraciji se, među ostalim, poziva na oživljavanje Republike BiH, nameće se korištenje bosanskog jezika svima u BiH, a iz njenog sadržaja jasno se može iščitati i želja za ukidanje nadležnosti entiteta te pritisak na neovisnost pravosuđa.

Krešić je mišljenja da je na sceni zaokret udesno vodeće bošnjačke političke stranke.

„SDA je oko sebe okupila respektabilnu nacionalnu ‘reprezentaciju’ te političke Bošnjake poput Željka Komšića i drugih Komšića i trabanata, a to se nagovještava dugo vremena“, rekao je Krešić.

Krešić je istaknuo da načela iz Deklaracije SDA neodoljivo podsjećaju na memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koji je objavljen pred početka rata što se manifestira kroz želju za dominacijom najbrojnijeg naroda te primjenu načela jedan čovjek – jedan glas.

„Temeljna načela vješto se maskiraju u mantru demokratske većine, a u suštini realizaciju dominacije koju smo imali prigode u nedavnoj povijesti čitati u deklaracijama srbijanskog SANU-a uoči početka rata i raspada Jugoslavije“, naglasio je Krešić.

Novinar Večernjeg lista smatra da se Deklaracija SDA temelji se na tri glavne poruke.

„Jedna je ona s Republikom BiH što je u suštini priča o žalu za onime što je otac nacije Alija Izetbegović predao u Daytonu. U suštini je to poruka Republici Srpskoj i Srbima, što se ima mogućnost realizirati samo u slučaju da se dopusti odcjepljenje ovoga entiteta“, rekao je Krešić te dodao:

-Druga se pak odnosi na ‘reforme’ prijedlog preustroja BiH s državnom, regionalnom i lokalnom vlašću. To pak sugerira dvije stvari da ne vide BiH s entitetima, ali niti županijama – istaknuo je Krešić.

Sugovornik HMS-a navodi da treća poruka spomenute Deklaracije sugerira izmjene Ustava s provedbom presuda iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci, ali i Ustavnog suda BiH.

„To neizravno podrazumijeva i izmjene Izbornog zakona. Ali, znači i ukidanje Srba, Hrvata i Bošnjaka iz Ustava BiH“. rekao je Krešić.

Komentirajući temeljnu ideju Deklaracije koja se može promatrati i kao svojevrsni politički manifest Krešić je kazao da SDA želi Bosnu i Hercegovinu pretvoriti u građansku državu što vidi kao plan za zaživljavanje političkog islama.

„U suštini sve izmjene koje je SDA navela vode modelu građanske države s bošnjačkom dominacijom koja u slučaju BiH isključivo vodi realizaciji plana za zaživljavanje političkog islama ili Šerijata kako je to zapisao otac nacije (Alija Izetbegović op. a.) u Islamskoj deklaraciji u dijelu dokumenta u kojemu govori i većini“, mišljenja je Krešić.

Novinar Večernjeg lista ističe da deklaracija SDA, koja je eutanazirala bošnjačku i drugu oporbu ima golemi destruktivni potencijal.

„Riječ je o dokumentu koji već sada sugerira da će se verbalni ratovi, krize i iscrpljivanje zasigurno nastaviti“, rekao je Krešić.

Vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading