Select Page

Šest tvrtki u ŽZH proizvodi zaštitnu medicinsku opremu, prije pandemije ni jedna

Šest tvrtki u ŽZH proizvodi zaštitnu medicinsku opremu, prije pandemije ni jedna
U Županiji Zapadnohercegovačkoj (ŽZH) do pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini niti jedna tvrtka nije proizvodila zaštitnu medicinsku opremu.

Nakon pojave virusa šest tvrtki na području te županije preusmjerile su se na tu djelatnost, po dvije iz Posušja i Širokog Brijega, jedna iz Ljubuškog, kao i jedan obrt iz Ljubuškog.

Do pojave ove pandemije nitko u Županiji Zapadnohercegovačkoj službeno nije proizvodio zaštitnu medicinsku opremu poput rukavica, zaštitnih maski i slično. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, imamo informaciju da je nekoliko poduzeća preusmjerilo vlastitu proizvodnju i odlučilo pomoći svima nama, kazao je Feni županijski ministar gospodarstva Dario Sesar.

Tiskara Olovka iz Posušja krenula je u proizvodnju vizira te imaju u planu proizvesti njih 15.000, dok tvrtka Michieli-Tomić d.o.o., također iz Posušja, proizvodi troslojne zaštitne maskekombinezone i zaštitna odijela.

Tvrtka Arox iz Ljubuškog planira proizvoditi zaštitne maske, oko 10.000 komada dnevno, širokobriješi Biteks d.o.o. proizvodi pamučne maske, medicinske hlače, mantile i kombinezone, dok druga širokobriješka tvrtka – Sarteks d.o.o. proizvodi pamučne zaštitne maske, kao i ljubuški obrt LOLA tees.

Ministar Sesar kazao je kako će nakon okončanja pandemije resorno ministarstvo uložiti napore kako bi barem jedna od tih tvrtki trajno nastavila s proizvodnjom te robe.

Prema informacijama s terena, postoji i veliki broj fizičkih osoba koje su u ovim teškim vremenima odlučili šivati zaštitne maske i na taj način pomoći sebi i svojim bližnjima. Nakon što se trenutna situacija smiri svakako ću zajedno sa svojim suradnicima uložiti maksimalan napor da jedno od ovih poduzeća, ili neko novo, nastavi s proizvodnjom ovakve vrste opreme, rekao je Sesar.

OGLASI

Loading