Select Page

PROBLEM RADNE SNAGE: Poduzeća u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalificiranih radnika

PROBLEM RADNE SNAGE: Poduzeća u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalificiranih radnika

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Mahir Semić izjavio je da gospodarska društva u BiH u građevinskom sektoru sve teže dolaze do kvalificirane i osposobljene radne snage posebno kada se radi o kapitalnim projektima kao što su izgradnja dionica autoputa Koridora Vc i Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. 

Statistički podaci (Agencija za statistiku BiH) pokazuju kako je vrijednost izvršenih građevinskih radova tvrtki iz BiH u inozemstvu za devet mjeseci 2019. bila manja za 5,1 posto nego u istom razdovlju godinu ranije.

– Više faktora mogu biti uzrok tom padu, ali je vjerojatno ključan nedostatak kvalificirane i osposobljene radne snage, koja odlazi u inozemstvo – prokomentirao je Semić za Fenu.   

Naveo je kako ipak ima i nekih pozitivnih pokazatelja, te da je, prema informacijama ovog sindikata, u 2019. godini u inozemstvo otišlo manje građevinskih radnika nego u 2018. godini. U Sloveniju je u 2018. godini, dodao je Semić, otišlo 13.600 radnika od kojih je 70 posto građevinara ili otprilike 10.000 radnika.

– Plaće građevinskih radnika u 2019. godini su povećane, što je glavni razlog manjeg odlaska. Agencija za statistiku BiH je objavila da je prosječno isplaćena neto plaća u listopadu prošle godine bila 932 KM, dok je prosječna neto plaća u građevinarstvu bila 643 KM i do sada je najviša – kazao je Semić, dodajući kako se radnicima redovito uplaćuju i porezi i doprinosi na plaće.

Problem odlaska radnika iz BiH, po njegovim riječima, ne mogu riješiti sami poslodavci.

– Slažemo se s prijedlozima poslodavaca da je neophodno smanjiti poreze, doprinose i ostale namete na plaće, u korist radnika. Na taj način bi se izbjegla siva ekonomija, poslodavci bi prijavljivali radnike, te bi se kroz povećanje zaposlenosti punili proračuni i fondovi – naveo je Semić.

VECERNJI.BA

OGLASI

Loading