Select Page

Sezona gripe pred vratima, nekoliko savjeta oko cjepljenja

Sezona gripe pred vratima, nekoliko savjeta oko cjepljenja

Interes za cijepljenjem u Hrvatskoj nikad nije bio veći. Prvih 50.000 doza u ljekarnama već je ”planulo”.

”Primjećujemo da je ove godine više mlađa populacija zainteresirana”, otkrio je za Dnevnik.hr. mag. pharm. Goran Perković, specijalist kliničke farmacije.

”Sredinom sljedećeg tjedna očekujemo nove količine. Otprilike isto između 50 i 60.000. I nadamo se da će u 12. mjesecu stići još neke količine. Proizvođači kažu da su naručili još 10 ili 20.000, ali još nemamo potvrđeno sigurno hoće li ta cjepiva stići u Hrvatsku”, kaže Ana Soldo, predsjednica Ljekarničke komore.

Riječ je o četverovalentnom cjepivu. ”Ako pacijent dođe u kontakt s virusom koji sadrži upravo te antigene koji su sadržani u cjepivu, trebao bi biti zaštićen”, objašnjava Goran Perković.

”Ne treba raditi nikakvu paniku. Ima sasvim dovoljno vremena da se svi pacijenti cijepe i, ono što je posebno važno, moraju se izbjegavati te gužve zbog cijepljenja da se ne bi dodatno zakomplicirala situacija s koronavirusom. Najbolje je nazvati ili se javiti e-mailom svom izabranom liječniku i dogovoriti termin za cijepljenje”, poručuje dr. Dragan Soldo, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora.

A postavlja se pitanje i hoće li maske pomoći i protiv gripe? 

”Dakle, sada južna polutka, gdje je zima prošla, sve zemlje u kojima su se provodile mjere imaju značajan pad gripe. Znači, cijepljenje i nošenje maski će nam smanjiti opasnost od gripe”, otkrio je epidemiolog prof. dr. sc. Branko Kolarić.

Za kronične bolesnike liječnici imaju još jednu preporuku. ”Da se probaju cijepiti protiv pneumokoka, pneumokokne bolesti. To se može dati istovremeno s cjepivom protiv gripe i daje se većinom jednokratno u većini slučajeva”, preporučuje doktor Dragan Soldo.

OGLASI

Loading