Select Page

Otvorene 101. Šantićeve večeri poezije

Otvorene 101. Šantićeve večeri poezije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u nedjelju je u Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorila 101. Šantićeve večeri poezije koje će u narednih sedam dana donijeti različite kulturne događaje, pjesničke večeri, predstavljanja knjiga, predavanja i izložbe.

Tom prilikom, Cvijanović je kazala kako je Aleksa Šantić simbol ljubavi, slobode i rodoljublja te kako se iz njegovog umjetničkog opusa i bremenitog života može naučiti kako svim svojim bićem voljeti i svoju domovinu, ali i svakog malog običnog čovjeka, ne gledajući tko je on.

– Šantić je u tom smislu bio mnogo više od pjesme, mnogo više od imena i prezimena, mnogo više od povjesnog trenutka u kojem je živio. Moramo se truditi uvijek pronaći ono ‘šantićevsko’ u sebi jer samo na taj način možemo biti bolji ljudi i bolji susjedi jer nas je upravo Šantić učio da patriotizam ne znače mržnju prema drugima koji su različiti od nas, nego upravo suprotno – naglasila je Cvijanović.

 – Za nas sve koji živimo u BiH Aleksa Šantić mora biti putokaz za bolje međusobne odnose, više razumijevanja i sloge jer Šantić podjednako pripada svima, a istovremeno, začudo, ne pripada nikome posebno. Ne mogu da se otmem dojmu da Šantić u sadašnjem vremenu zaslužuje mnogo više od onog što mu pruža i njegov Mostar i svi mi zajedno na ovim našim prostorima. U to ime želim sve nas zajedno da ponovno usmjerim na neprolazne vrijednosti sadržane u njegovim pjesmama i u njegovom radu kako bismo postali bolji ljudi, bolji sunarodnjaci, kako bismo pokoljenjima koja dolaze svi zajedno stvorili bolje uvjete za kvalitetniji život, da zaista i ostanu ovdje gdje su rođeni, među svojima – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Na otvaranju manifestacije upriličena je izložba pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine” i glazbeno – poetski program “Nemanjići u Šantićevoj poeziji”. Radi se o izložbi kostima koji su rađeni za televizijsku seriju “Nemanjići”, koju je snimao RTS u povodu 800 godina srpskog kraljevstva i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svečanosti otvaranja prethodilo je polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku.

vecernji.ba

OGLASI

Loading