Select Page

Sigurnost u školama je uvjet za kvalitetno obrazovanje

Sigurnost u školama je uvjet za kvalitetno obrazovanje

Javnost BiH je šokirana povodom česte pojave vršnjačkog nasilja u školskim ustanovama.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini osjeća moralnu odgovornost da osudi svaki oblik vršnjačkog nasilja te usmjerimo pozornost javnosti na važnost ovog problema i njegove prevencije.

“Apeliramo na istražne organe da svoj posao obave profesionalno, a na nama kao društvu je da u budućnosti brinemo za sigurnost učenika. Moramo naglasiti da je očito koliko je problem vršnjačkog nasilja zastupljen u školskim ustanovama. Škola kao jedna od ključnih ustanova u razvojnom periodu djeteta mora pružiti zaštitu i podršku jer je kako obrazovna tako i odgojna institucija. U školskim ustanovama se mora djelovati preventivno, baviti se uzrocima vršnjačkog nasilja, za što nemamo adekvatno osoblje. Kao mjeru predlažemo dodatnu edukaciju osoblja. Zbog suvremenog načina života i pristupa raznim informacijama, potrebno je veću pažnju posvetiti praćenju mentalnog zdravlja učenika, što trebaju raditi kvalificirane osobe”, rekli su aktivisti Asocijacije srednjoškolaca u BIH

Žalosno je što Bosna i Hercegovina nema podatke o zastupljenosti vršnjačkog nasilja, što nam ukazuje na to da se evaluaciji odgoja i ponašanja učenika ne posvećuje pažnja.

“Smatramo da se ovaj problem može riješiti samo zajedničkom suradnjom učenika, roditelja, te nastavnog osoblja i menadžmenta škola.Vrijeme je da počnemo djelovati, a ne da se, kao i obično, bavimo posljedicama. Ovakva događanja u obrazovnim institucijama predstavljaju alarm kad je u pitanju obrazovanje i neophodnost da se fokus reformi stavi na obrazovanje. Stoga apeliramo da nadležne vlasti poduzmu konkretne mjere kad je u pitanju obrazovni i odgojni sistem BiH koji mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju, razumijevanju, demokraciji, toleranciji i jednakosti. Školski sustavi se trebaju boriti protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije. Srednjoškolci imaju pravo na sigurnu sredinu za učenje”, poručili su iz Asocijacije

Spremni su da u narednom periodu njihov direktan kontakt sa srednjoškolcima stave na raspolaganje svim institucijama, grupama i pojedincima koji žele raditi na rješavanju ovog problema.

OGLASI

Loading