Select Page

SIP BiH počeo proces ovjere kandidata za sudjelovanje na lokalnim izborima

SIP BiH počeo proces ovjere kandidata za sudjelovanje na lokalnim izborima
Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH počelo je u nedjelju proces ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na lokalnim izborima u BiH zakazanim za nedjelju 15. studenog ove godine.

Podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

Središnje izborno povjerenstvo BiH u nedjelju je ovjerilo prijave za sudjelovanje na izborima za 43  političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Djelomično su ovjerene prijave za 82 političke stranke odnosno za izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete.

Šest političkih stranaka mora uskladiti naziv, koji će koristiti u izborne svrhe te izvršiti dopunu potpisa podrške, dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

Prijave četiri političke stranke su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku). Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacijskom odjelu Suda BiH, u roku od dva dana od prijema odluke, priopćeno je iz SIP-a BiH.

Kako se ističe, zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke kao i one čija je prijava djelomično ovjerena bit će obaviještene o nedostacima i ostavit će im se rok od dva dana da otklone nedostatke odnosno rok će im biti do utorka, 14. srpnja, do 16 sati.

SIP-u je podneseno ukupno 379 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru sudjelovanja na lokalnim izborima 2020. godine. SIP je danas ovjerio prijave za 278 nezavisnih kandidata, koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete, dok je za 93 nezavisna kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi odnosno do 14. srpnja do 16 sati.

Danas je ovjereno 48 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 nezavisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i dva nezavisna kandidata prijedloge udruženja.

Za osam nezavisnih kandidata utvrđene su nepravilnosti ili nedostaci te im je ostavljen rok do 14. srpnja do 16 sati da bi ispravili nedostatke odnosno nepravilnosti.

Odbačeno/odbijeno je 19 prijava nezavisnih kandidata, zbog neispunjavanja uslova za ovjeru.

(Fena)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading