Select Page

Uskoro smjena glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića: Potpuno uništio kredibilitet Tužiteljstva

Uskoro smjena glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića: Potpuno uništio kredibilitet Tužiteljstva

Goran Salihović, Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, mogao bi uskoro biti smijenjen s te pozicije, tvrdi na svom blogu novinar Slobodan Vasković, pozivajući se na neimenovane izvore

Prema njihovim riječima, odlazak Salihovića nameće se kao ultimativan, jer je potpuno srozao ugled Tužiteljstva BiH i doveo tu instituciju do kolapsa.

„Salihović se, najblaže rečeno, uopće ne snalazi na poziciji Glavnog tužitelja, i svojim neznanjem, neažurnošću i promašajima, Tužiteljstvo BiH je potpuno demolirao“, navode Vaskovićevi izvori.

Potpuna neznalica

Neki od njih tvrde da je Salihović „potpuna neznalica, koja ne razlikuje krivičnu prijavu od prekršajne“.

“Za vrijeme njegovog mandata palo je preko 70 posto optužnica za ratne zločine, jer ih Sud nije potvrdio, zato što nisu urađene kvalitetno. Uz to, Salihović rijetko kad dolazi na posao, a u ovoj godini bio je tek nešto više od mjesec dana u Tužiteljstvu“, tvrde Vaskovićevi sugovornici.

Prema njihovim riječima, dara je prevršila mjeru privođenjem braće Lijanović pred sam početak izborne kampanje, „što je slučaj koji se može smatrati političkim, jer se protiv Lijanovića istrage vode deseteljeće, a uhićuje ih se pred izbornu kampanju“.

Vaskovićevi izvori ukazuju i na činjenicu da su Kemal Čaušević i Zdravko Cjetinović, uhićeni u akciji „Pandora“, pušteni iz pritvora istovremeno kada je Lijanovićima određen pritvor.

Živko Budimir, Lijanovići, akcija Pandora, Gibraltar…

“Lijanovići su uhićeni 10. rujna, a privor im je određen 12. Isti taj dan pušten je Čaušević. To nikako ne može biti slučajno i bez dvojbe tukne na politiku i njen ogromni upliv u rad Salihovića i Tužiteljstva uopće“, navode izvori.

Oni ukazuju na još jednu „koincidenciju“-marketinška mafija (Neven Kulenović, Stipe Prlić, Darko Aleksić…), uhićena je 22.10. dva dana prije nego su Lijanovići pušteni iz pritvora.

“Spektakularnim uhićenjima se pokriva puštanje iz pritvora i na taj način traži alibi za loše vođene istrage i katastrofalne postupke“, navode izvori.

Ističu kataklizmični postupak Tužiteljstva BiH i postupajuće tužiteljice Dragice Glušac, koja nije Sudu dostavila nijedan jedini dokaz o pljački „Eroneta“ i pranju novca preko marketinških agencija, a tražila je pritvor za osumnjičene.

Hakiranja mailova, prisluškivanja

“Njen postupak je potpuno nerazumljiv, jer svi dokazi postoje, ali ona ih, očito, ne razumije ili je u funkciji onih koje je privela“, tvrde Vaskovićevi izvori.

Podsjećaju i na uhićenje Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, kojeg je Ustavni sud BiH oslobodio svake odgovornosti, a u Rješenju naveo da ga je „Tužiteljstvo BiH privelo na osnovu rekla-kazala dokaza“.

Uz sve ovo, brojne druge afere pritišću rad Tužiteljstva BiH-od hakiranja mail adresa, preko prisluškivanja tužitelja i sudaca u režiji pojedinih tužitelja, do organiziranja službenih putovanja za članove obitelji vodećih ljudi Tužiteljstva BiH”, navodi Slobodan Vasković na svom blogu.

/HMS/

OGLASI

Loading