Select Page

Široki Brijeg: Ekshumirane kosti šestorice hrvatskih vojnika, pronađeni zanimljivi osobni predmeti

Široki Brijeg: Ekshumirane kosti šestorice hrvatskih vojnika, pronađeni zanimljivi osobni predmeti
Posmrtni ostaci šestorice hrvatskih vojnika ekshumirani su u četvrtak na lokalitetu Čarapovo polje u mjestu Privalj kod Širokoga Brijega.

Ekshumaciju je vršilo Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg, a ovo mjesto obilježeno je kao grobište br. 7.

Na ovom mjestu, koje se nalazi u blizini Privaljskog mosta tik uz magistralnu cestu, pokopano je šest hrvatskih vojnika, ustaša 7. satnije, 2. bojne, PSUV-a Makarska, koji su krajem 1944. godine u okršaju s partizanima na tom mjestu.

Prema zapisanim navodima svjedoka iz tog doba, šestorica vojnika čuvala su most, a dva partizana su se kroz vodu približila bacivši dvije bombe u bunker koji ih je usmrtio na mjestu. Šestorica vojnika pokopana su na mjestu pogibije.

Zahvaljujući svjedocima, danas nažalost pokojnima, identitet tih šestorice poginulih hrvatskih vojnika poznat je, a dodatno je potvrđen konzultiranjem Žrtvoslova navedenih općina i gradova iz kojih su oni potjecali.

1. Ivan (Cvitana) Paponja (1923.-1944.) s Paoče (Čitluk)
2. Ivan (Mate) Pinjuh ”Glavinušić” (1922.-1944.) s Čerigaja (Široki Brijeg)
3. Stanko (Mate) Knezović (1922.-1944) s Privalja (Široki Brijeg)
4. Ivica (Ivana) Barbarić ”Janjoš” (1924.-1944.) iz Knešpolja (Široki Brijeg)
5. Vide (Lazara) Prce (1923.-1944.) iz Domanovića – Opličića (Stolac)
6. Vlado (Marka) Mihalj ”Ruškić” (1925.-1944.) iz Rakitna – D. Poklečana (Posušje)

Među kostima su pronađeni brojni artefakti, a najzanimljiviji su svakako četkica i pasta za zube, ogledalce i češalj za kosu. Pronađena su i ustaška obilježja koja su nosili vojnici kao i brojne čahure, ali i neispaljeni meci te ostala oprema s odore i obuće.

Došli smo na zahtjev Mjesne zajednice Privalj koja će raditi spomenik stradalima iz Drugog svjetskog rata i poraća, a na tom mjestu se nalazilo grobište gdje su stradali hrvatski vojnici krajem 1944. godine. Uz članove Povjerenstva, ekshumaciji su nazočili i članovi njihovih obitelji i nastojat ćemo prema njihovim DNK uzorcima identificirati i predati obiteljima.

Nakon ekshumacije mi ćemo obraditi posmrtne ostatke i onda kasnije uzeti DNK uzorak od obitelji. Kosti su prebačene u limene kutije, a nakon toga u Gradsku mrtvačnicu u Širokom Brijegu. Uslijedit će identifikacija pomoću DNK uzorka, a ako se ne uspiju identificirati, sve ove žrtve će biti pokopane na Groblju mira na Bilima, izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg Pero Kožul.

Stjecaj različitih nepovoljnih okolnosti doveo je do toga da ovo grobište nije ranije ekshumirano, iako su neki od zahtjeva Povjerenstvu, najprije za njegovo uređenje, a potom i za njegovu ekshumaciju, bili dostavljeni godinama ranije.

Povjerenstvo svoje aktivnosti nastavlja već u petak gdje će u Kočerinu ekshumirati posmrtne ostatke trojice njemačkih vojnika.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading