Select Page

Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje donijele prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu

Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje donijele prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu

Gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, te općine Posušje i Grude donijele su prijedlog mjera za pomoć poduzetnicima i obrtnicima za vrijeme trajanja nepogode prouzrokovane pojavom koronavirusa, saznaje portal Grude.com.

Od 1. travnja, mjere iz područja mjerodavnosti Gradova i Općina, prema fizičkim i pravnim osobama kojima je obustavljen rad za vrijeme trajanja prirodne nepogode prouzročene pojavom koronavirusa, temeljem zapovjedi stožera civilne zaštite su:

1. Oslobađanje od plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu.

2. Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja.

3. Oslobađanje obveze plaćanja svih zakupnina prema Gradovima i Općinama za vrijeme trajanja prirodne nepogode.

4. Omogućavanje plaćanja svih obveza prema gradovima i općinama nastalim do 1.1. 2020. u mjesečnim ratama bez kamata do kraja 2020. godine.

5. Obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirodne nepogode, bilo da su pokrenuti od strane Gradova, Općina ili javnih poduzeća i ustanova.

U drugoj fazi, koja se odnosi na razdoblje od 1. svibnja ako se stanje nepogode nastavi, lokalne zajednice će osigurati minimalne plaće u iznosu od 300,00 KM za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike, kojima je obustavljen rad temeljem odluka Stožera civilne zaštite. Mjera će se primjenjivati za vrijeme trajanja obustavljenog poslovanja, a najdulje dva mjeseca. Ova mjera druge faze će se primjenjivati na one obrtnike i radnike koji ne budu odjavljivani u vremenu krize.

Također, prijedlozi mjera će se razmatrati na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te će po njihovom usvajanju krenuti daljnja realizacija, kako bi se zadovoljile sve procedure.

Grude.com

OGLASI

Loading