Select Page

ŠIROKI BRIJEG Prizori iz jame na granici ekocida: EKO ZH i MZ Knešpolje zgroženi, očekuje se policijski očevid

ŠIROKI BRIJEG Prizori iz jame na granici ekocida: EKO ZH i MZ Knešpolje zgroženi, očekuje se policijski očevid

U ponedjeljak je u širokobriješkom mjestu Knešpolje došlo do požara u jami u koju se ilegalno odlaže otpad, a uslijed požare došlo je do nekoliko eksplozija koje su uzbunile mještane te ugrozile članove Vatrogasnog društva Široki Brijeg koji su bili na licu mjesta.

Kako su jučer za portal Jabuka.tv potvrdili iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg pretpostavljali su da je došlo do eksplozije odbačenog streljiva dok iz policije napominju da eksplozija nije morala biti uzrokovana streljivom već su mogući i drugi uzroci.

smece_knespolje_6

”Došlo je do manjeg požara u jednoj jami u koju se odlaže otpad. Čulo se i nekoliko eksplozija, no još se uvijek ne zna što ih je prouzrokovalo. Mogući uzroci eksplozija su bočice pod pritiskom (pjene za brijanje, parfemi, dezodoransi i sl.) koje su često dio otpada, a isto tako ne odbacujemo mogućnost da je uzrok eksplozijama streljivo. Očevid ćemo moći izvršiti tek nakon potpunog gašenja vatre te ćemo tada pokušati doznati što je bio uzrok eksplozijama,” potvrđeno je portalu Jabuka.tv iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

smece_knespolje_5

Iz policije napominju da, iako je amnestija na slobodnu predaju oružja istekla, akcija ‘Žetva’ i dalje traje te građani mogu oružje i streljivo predati u policijske postaje bez ikakvih problema.

Kontaktirali smo i Mjesnu zajednicu Knešpolje te su nam kazali da su zgroženi ovim činom te da se nadaju da će se krivac što prije pronaći i kazniti na adekvatan način kao primjer drugima.

smece_knespolje_2

”Radi se o bivšoj jami za iskop boksita, ona se nalazi na privatnom posjedu i unatoč tome pojedinci bacaju gume i otpad. Upozorili smo mještane obližnjih kuća da ne prilaze jami te da jave svaku sumnjivu radnju. Pokušali smo saznati tko to baca, nismo još dobili povratne informacije, a po tragovima se vidi da je kombi dovezao gume. Iako je to privatni posjed, dogovorili smo se da ćemo ubrzo zatvoriti i blokirati sve prilaze jami,” izjavio je za portal Jabuka.tv predsjednik MZ Knešpolje Gojko Soldo.

smece_knespolje_1

Na prostoru sporne jame, nekoliko dana prije ovog incidenta, zabilježili smo katastrofalne prizore koji graniče s ekocidom, a na fotografijama možete vidjeti razni građevinski otpad, gume, prozore, velike količine stakla te raznog smeća. Ispod ovog lokaliteta prolaze podzemne vode koje su ulijevaju u rijeku Crnašnicu, a čiju vodu koristi većina mještana Knešpolja te je samim time ugroženo i njihovo zdravlje.

Iz širokobriješke ekološke udruge EKO ZH izjavili su za portal Jabuka.tv da su zgroženi ovim događajem te da nemaju komentara na ovakvo onečišćavanje okoliša.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading