Select Page

ŽZH: U akciji protiv automafije uhićeno šest osoba, automobili rastavljani i prodavani u BiH i RH

ŽZH: U akciji protiv automafije uhićeno šest osoba, automobili rastavljani i prodavani u BiH i RH

Šest osoba s područja Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog uhićeno je u akciji protiv automafije u zapadnoj Hercegovini koju su zajednički proveli Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke, potvrđeno je u poslijepodnevnim satima iz policije.

Kako je priopćeno iz Uprave policije MUP-a ŽZH, po naredbi Suda BiH pripadnici SIPA-e i MUP-a ŽZH izvršili su pretrage objekata na šest lokacija na području Širokog Brijega, Gruda i Ljubuškog te je tom prilikom uhićeno šest osoba, a osam osoba je pozvano radi obavljanja obavijesnog razgovora.

”U ovim pretragama pronađeni su određeni predmeti za koje postoje indicije da potječu iz kaznenog djela ili su predmet kaznenog djela koji su privremeno oduzeti,” navode iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

Iz SIPA-e pak navode da je riječ o operativnoj akciji kodnog naziva ”X” koja je usmjerena protiv organiziranog kriminala te da su u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, izvršili pretrese objekata na deset lokacija te da su uhitili devet osoba.

”Uhićene osobe se sumnjiči da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlasti i kaznenim djelom teška krađa, na način da su se kao pripadnici skupine za organizirani kriminal zajedno s drugim njima poznatim osobama u razdoblju od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja kaznenih djela s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi”, navode iz SIPA-e.

Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i svladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila. Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Republike Hrvatske, dodaje se.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH će donijeti odluku o daljnjem statusu uhićenih osoba.

jabuka.tv

OGLASI

Loading