Select Page

Sjećanje na Vukovar, Škabrnju te utemeljenje HZHB

Sjećanje na Vukovar, Škabrnju te utemeljenje HZHB

Prošlo je dugih 27 godina od kada je pao Grad heroj. I dalje imamo isti, teški i isprazni osjećaj u prsima, nije se zaboravilo što se tada dogodilo, nikad i neće.

Tijekom opsade Vukovara na grad je dnevno padalo više od 10.000 granata kroz 87 dana. Nakon tromjesečne opsade i više od 6,5 milijuna ispaljenih projektila, agresori su ušli u razoreni grad. U obrani je poginulo 1770 hrvatskih branitelja i civila, a za 386 osoba još se traga. Danas se veličanstvenom kolonom sjećanja još jednom odaje počast žrtvi grada koji je za slobodu i neovisnost Hrvatske dao sve.

Komemoracijom i kolonom sjećanja obilježava se danas i 27. obljetnica stradanja mještana Škabrnje. 18. studenog srpski agresor počeo je krvavi pohod na ovaj grad. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, ubijeno je 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Na komemoraciji u Škabrnji sudjeluju ispred Općine Posušje predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar i načelnik Branko Bago.

Na današnji dan obilježava se još jedan važan događaj. Dok je rat u Hrvatskoj bio u punom jeku, u Grudama je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zbog prirodne potrebe hrvatskoga naroda za političkim samoorganiziranjem i vojnom obranom u ozračju političke i vojne nedjelotvornosti središnje vlasti iz Sarajeva. Formirana je kao politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina Hrvata u BiH. Herceg-Bosna je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine, kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ovaj dan obilježen je u srijedu u Širokom Brijegu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava te svečanom sjednicom županijske skupštine. Kao znak sjećanja na ove važne datume iz naše povijesti, u Posušju, kao i drugim hrvatskim mjestima, istaknute su zastave na zgradama službenih institucija i na gradskim ulicama.

Godine prolaze, osjećaji tuge, ponosa i zahvalnosti ostaju. Za gradove, za branitelje, za sve stanovnike mjesta koji su pridonijeli stvaranju samostalne države Hrvatske i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Silvia Kovač/ opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading