Select Page

OŠ RAKITNO: Upriličeno predavanje o Crvenomm križu

OŠ RAKITNO: Upriličeno predavanje o Crvenomm križu

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana (8.svibnja) i Svjetskog tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (8.-15.svibnja) od strane Crvenog križa općine Posušje upriličena je posjeta Osnovnoj školi Ante Brune Bušića Rakitno, te prigodno predavanje.

Ravnatelj škole Marin Markota, uz riječi dobrodošlice, najavio je događaj, a sve pod ovogodišnjim sloganom pod kojim se u cijelom svijetu obilježava ovaj dan i datum: „Sve što radimo, radimo #odsrca “.

Prof. Jozo Kolobarić, savjetnik načelnika općine Posušje Ante Begića, te član Skupštine Crvenog križa općine Posušje uveo je nazočne učenike (uzrast od šestog do deveog razreda) u samu temu, te predstavio i najavio predsjednika Crvenog križa općine Posušje Branka Leku. Govorio je o njegovom putu u Crvenom križu – od male organizacije do svega onoga što je postignuto, sa posebnim osvrtom na razdoblje Domovinskog rata tijekom kojega se Crveni križ općine Posušje skrbio za preko 130.000,00 prognanika što je ogromna brojka za tako malu općinu.

Uz navođenje dužnoti koje je obnašao ili obnaša, postignuća na razini Nacionalnog društva, uspostavljene kontakte i suradnju, posebno je istaknuo rezultate u oblasti dragovoljnog darivanja krvi, uz Leki svojstvenu univerzalnost (krv darivao u 4 države, u cijeloj Bosni i Hercegovini, inicirao i organizirao brojne akcije,…).

U nastavku predsjednik Branko Leko je predstavio povijest organizacije u svijetu: govorio je o utemeljitelju Henryju Dunantu, o ideji, nastanku i razvoju, strukturi, mandatu i tijelima, Ženevskim konvencijama i Dopunskim protokolima, misiji Pokreta, znakovima Pokreta, te temeljnim načelima Pokreta.

U drugom dijelu izlaganja nazočnima je predstavio povijest organizacije u Bosni i Hercegovini, počevši od onoga u sklopu bivših država (od vremena Balkanskih ratova, Prvog Svjetskog rata, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Drugog Svjetskog rata i Nezavisne Države Hrvatke, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) – u čijim smo sastavima živjeli, pa sve do Domovinskog rata, te razdoblja nakon njega.

Predstavio je ustroj i strukturu Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, a sa posebnim emocijama je govorio o Crvenom križu općine Posušje predstavljajući najvažnije aktivnosti (socijalne, zdravstvene – posebno dragovoljno darivanje krvi), Služba zaštite i spašavanja, Služba traženja, Obrazovno/edukativne, informativne i ostale aktivnosti.

Pod sloganom „Sve što radimo, radimo #odsrca“, učenicima , djelatnicima i upravi Škole Crveni križ općine Posušje se od srca zahvaljuje na odličnom prijemu, organizaciji i podršci u realizaciji događaja.

Bilo je ugodno – bilo je i biti će korisno!

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading