Select Page

SKANDALOZNO: Fred Matić na audiosnimci se izrugivao HVO-u i BiH

SKANDALOZNO: Fred Matić na audiosnimci se izrugivao HVO-u i BiH

Emisija “Bujica” je ekskluzivno objavila skandalozne audiosnimke razgovora s kolegija Ministarstva branitelja od 22. 10. 2014. na kojima bivši ministar Predrag Matić Fred, zajedno sa svojim pomoćnicima – Bojanom Glavaševićem i Ivanom Grujićem te zamjenicom Vesnom Nađ, planira kako spriječiti stradalnike HVO-a u ostvarivanju svojih prava, piše Večernji list BiH.

Fred priznaje da krši zakon, naređuje opstrukciju ostvarivanja prava hrvatskih branitelja, minira stradalnike HVO-a, ruga se Hrvatima iz BiH. Bojan Glavašević na spomen ubijenih umire od smijeha, a Ivan Grujić “izmišlja” mrtve za masovne grobnice.

“Pokušavaju me kompromitirati, ali u ovom nema ništa kompromitirajuće. Sve je čisto i zakonito, a ja barem znam tko mi jest prijatelj, a tko nije”, prokomentirao je za tportal bivši ministar branitelja Predrag Matić objavu audiosnimki. “U zapisniku sve piše, a i kada bi se poslušao cijeli tonski zapis, bilo bi jasno da se trudim zaštititi te ljude. Pa upravo ja predlažem da ostanu na jaslama Republike Hrvatske i Ministarstva branitelja sve dok se ne ispune dva uvjeta – dok Bosna i Hercegovina ne uđe u Europsku uniju i dok se o tome ne sklopi sporazum između dvije države. Dakle, praktički zauvijek. Kad dođu sebi i opamete se, branitelji HVO-a trebali bi mi podići spomenik u Mostaru odmah pokraj Brucea Leeja”, kaže Matić. Bojan Glavašević rekao je da snimke nije ni vidio ni čuo te da nema nikakvog komentara. Matić je puno rječitiji i tvrdi da je iz objavljenog materijala jasno da se on itekako zalagao za prava invalida i udovica HVO-a.

VESNA NAĐ: Zakon o izmjenama i dopunama zakona o braniteljima je praktički gotov. Ovo što se tiče HRVI, odnosno RVI HVO prve skupina smo dogovorili, odnosno izmjene članka 109. To predlažem da ide na web.

PREDRAG MATIĆ: Da, sad ćemo to još vidjeti… Dakle, znaš, što bi rekao pokojni Njavro: ‘I ja sam malo krvav ispod kože.’ Sad ćemo to malo sačekati. Noćas mi je pala na pamet ideja. Dakle, da se i ja tu ogradim od svih ovih za koje se Fred itekako zalaže… Ni jedan, baš ni jedan neće nikad glasovati ni za SDP ni za bilo koga, nego će glasovati za onog tko ga je u stvari sj… u životu! Dakle, možemo li staviti ono što sam govorio na onom sastanku? Npr., do normalizacije, do ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Oni neće ući još dvadeset godina u EU. Dotle ćemo biti, naglašavam, i ja mrtav, a vjerojatno i većina ljudi… Da stavimo tako…Da moramo pronaći neki način. Sad pogotovo neću stavljati svoja j… u procjep radi njih. Neću! Želim im pomoći i hoću, ali mora bit zaštićeno… Fred će otići u Remetinac kad ukrade nešto. Neće otići zbog 100-postotnih invalida. Ovi mi dole j… mater iz Busovače i odakle… neće!

BOJAN GLAVAŠEVIĆ: (smijeh)

MATIĆ: Moram staviti… Želim biti i ja i ministarstvo zaštićeno. Ako prihvaćaju, to prihvaćaju. Ako ne prihvaćaju – ćao! Dakle, to će ostati sve u zapisnicima. Kada dođe njihov ministar, neka im to sve pruži i da… Ja im želim, ali moram biti zaštićen. Dakle, ili do stjecanja ovih ili onih mogućnosti da se po pitanju razriješi međudržavno ta-ra-ra ili dok postanu uljuđena zemlja, a valjda u hrvatskom… Mislim, mi nismo baš primjer da smo ulaskom u EU postali uljuđena zemlja, ali recimo do ulaska Bosne i Hercegovine pa i onda stavite… Prihvaćam i to, pa ćemo onda vidjeti kako ćemo, što ćemo…

GLAVAŠEVIĆ: Što bi rekli Nadrealisti “Busovača, zdravooo!” Zdravooo. Evo, Nevenka.

NEVENKA: Na sastanku ste rekli kada se steknu objektivni uvjeti za potpisivanje sporazuma i prijelaz preko Bosne i Hercegovine…

MATIĆ: Da, ali možda se ovi boje da to ne bi bilo sutra… Dakle, kada uđu u Europsku uniju i steknu sve, recimo tako… Znači u Europsku uniju neće ući nikada… prije će se raspasti EU nego što će Bosna steći uvjete za ulazak u EU.

GLAVAŠEVIĆ: (smijeh)

MATIĆ: I kad uđu u EU i kad se steknu uvjeti, a dotle su kod nas na isplati.

GLAVAŠEVIĆ: Pa, je…., to im tata ne bi dao. Otprilike tako…

MATIĆ: Dakle, dok uđu u EU, to je dvadeset godina, dok se steknu uvjeti, još dvadeset.

NAĐ: Mic po mic…

MATIĆ: I time da uđu u obzir oni 100-postotni prve skupine…, one udovice koje ostaju iza njih i nitko više.

GLAVAŠEVIĆ: Zdravooo!

NEVENKA: To smo se već sad ogradili, samo oni koji su na isplati.

MATIĆ: Dajte da ovo ne ispadne karikaturno, nego da lijepo bude formulirano. Dakle, nakon ulaska u EU i euroatlanstke integracije i stjecanje kumulativnog… i jednog i drugo. To znači nikad! Evo, ja mislim da je to fer rješenje.

Inače, u Busovači koju Glavašević i Matić tako s podsmijehom i ruganjem spominju u Domovinskom ratu je poginuo 221 Hrvat od čega 34 civila, a ranjenih je bilo 290, nestalih troje.

U cijeloj Operativnoj zoni središnja Bosna poginulo je 2780 Hrvata, ubijeno je od toga 138 djece i ranjeno 7187 Hrvata, a prognano više od 75.000 Hrvata. Toliko da se zna.

Prvi.tv

OGLASI

Loading