Select Page

SKB Mostar: Iz Centra za transfuziologiju Mostar apel za darivanje krvi, trenutne doze na kritičnoj razini

SKB Mostar: Iz Centra za transfuziologiju Mostar apel za darivanje krvi, trenutne doze na kritičnoj razini

Sveučilišna klinička bolnica Mostar objavila je apel svim punoljetnim građanima da, ukoliko mogu, dođu u Centar za transfuziologiju Mostar i doniraju krv, jer su zalihe u bolnici na kritičnoj razini.

Krv se može darivati svakim danom od 7:30 do 17:30 sati.

 „Imali smo kritično stanje sa zalihama krvi tako da nismo čak ni sve žurne zahtjeve mogli zadovoljiti. Pripravci svih krvnih grupa su na kritičnoj razini, pa čak i ispod kritične razine, najviše fale krvne grupe 0 i A. Bili smo u takvoj situaciji da hladni programi nisu niti dolazili u obzir, a apel je upućen jer smo bili u strahu cijeli vikend da nećemo uspjeti zadovoljiti osnovne potrebe za neke bolesnike“, izjavila je za Radio Posušje doktorica Sanja Klarić s odjela Transfuzijskog centra SKB Mostar.

Preko vikenda je izdato 128 pripravaka krvi, a ulaz svaki dan je ispod 30 doza. Timovi iz Transfuzijskog centra svakodnevno izlaze na terene, ali ove godine je 1300 davatelja manje u usporedbi sa prošlom godinom. Uzrok toga je situacija sa COVIDOM-19 jer je veliki broj davatelja u samoizolaciji ili zaraženo, stoga treba određeno vrijeme za oporavak kako bi se mogla darivati krv.

Doktorica Klarić dodala je da ukoliko je neki darivatelj prebolio virus korone, trebao bi se posavjetovati sa obiteljskim liječnikom, te sukladno tome nakon nekog vremena oporavka, može darovati krv. Darivatelj koji je prebolio COVID-19 trebao bi to i naglasiti prilikom darivanja krvi, jer samim time postaje potencijalni darivatelj plazme koja je namjenjena za liječenje COVID pozitivnih bolesnika. U mostarskom Centru to još uvijek ne rade, ali žele imati i tu opciju u vidu.

Mole se svi potencijalni darivatelji krvi koji nisu u samoizolaciji ili u dodiru sa oboljelim osobama da dođu u centar za tranfuziologiju i daruju krv jer je to čin humanosti i brige za svoje sugrađane i općenito sve ljude, a uvjet za dolazak je nošenje zaštitne maske. Svaki darivatelj ispuniti će epidemiološki upitnik i proći kroz liječnički pregled.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading