Select Page

POSUŠJE KROZ POVIJEST: Brojne zanimljivosti

POSUŠJE KROZ POVIJEST: Brojne zanimljivosti

Znano je i zabilježeno mnogo podataka iz daleke posuške povijesti. Posušje se prvi put u pisanim dokumentima spominje daleke 1378. godine, a zapisano je kako se podno grada Posušja nalazi povijesno brdo Nečajno čak 2000 godina prije Krista (Osoje-Gorica).

Posušje je bogato povijesnim lokalitetima u Posuškom Gracu, te od Podbile preko Rakitna, pa do Blidinja. Uz sve vrijednosti Dugopolja (stećci), groba Dive Grabovčeve I Masne luke tu je i pećina hajduka Mijata Tomića. Vrijedi spomenuti i utemeljenu Hajdučku Republiku u tom kraju prepunom prirodnih darova i ljepota.

U brojnoj arhivi o Posušju i selima, pronašli smo provjerene podatke o popisu stanovništva u posuškom kraju iz daleke 1743. godine, objavljeni na razini BiH. Te jako zanimljive podatke iz toga vremena s prezimenima i obiteljima. Pripremamo ih za objavu  na našem portalu uskoro, nakon pripreme i iznošenja podataka  za Čitluk, Vinjane, Vir, Rakitno,  Gradac, Rastovaču i još neke krajeve, ali i još neke zanimljive događaje, kao što je dolazak Milana Bandića u župu pri otvaranju novih zvona na novoj posuškoj crkvi.

Posuski.info (pc)

OGLASI

Loading