Select Page

Škola za neke učenike u BiH počinje danas, a za druge 7. rujna

Škola za neke učenike u BiH počinje danas, a za druge 7. rujna

 

Knjižare su proteklih dana bile pune. Roditelji i djeca kupovali su posljednje stvari koje nedostaju. Nosili su se popisi potrebnih knjiga, vršila razmjena, kupovale nove knjige…

Rujan je mjesec kada se djeca ponovno vraćaju u školske klupe. Veliki je to dan za mnoge školarce, osobito prvašiće, a za roditelje i financijski udarac. Potrebno je izdvojiti novac za knjige, odjeću, obuću. Prosječno za jednog prvašića treba i više od 300 KM kako bi krenuo u školu, za ostale razrede sve više. Vrijeme početka školske godine je različito od županije do županije, ali i entiteta. Istražili smo u županijama, te Republici Srpskoj, Brčko Distriktu, kada djeca polaze u školu, kada školska godina završava i koliko je učenika. Tako će negdje započeti prvog ponedjeljka u rujnu (7. rujna), a negdje već danas, 1. rujna. U ZHŽ školska godina počinje 7. rujna i trajat će do 10. lipnja.

Manje učenika

Od ove godine u rujnu u školu polaze i prvašići. Kao i mnoge druge, i ova županija se suočava s manjim brojem upisanih učenika u prve razrede. – Upisano je 876 učenika u prve razrede, što je za 53 manje nego prošle godine, kazao nam je Mario Mikulić, pomoćnik ministrice za obrazovanje, kulturu, znanost i sport ZHŽ, dodavši kako ovaj broj može varirati jer još uvijek traju prijave. U HNŽ-u nastava počinje 7. rujna. Za one koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, ona završava 10. lipnja, a po bosanskom 7. lipnja. Kako nam je kazao glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, prema pokazateljima s kojima raspolaže Ministarstvo obrazovanja u ovom trenutku, jer još uvijek nije završen treći upisni rok, neznatno je manji broj upisanih učenika za ovu školsku godinu. – Točan broj bit će poznat nakon trećeg upisnog roka, nakon čega će se i moći raditi usporedbe i analize s prethodnim godinama, kazao je Pavlović. Tako je do sada u osnovne škole upisano 1980 učenika, dok ih je prošle godine bilo 2005., a u srednje je upisano 1762, dok je prošle školske godine bilo 2094 učenika. U PŽ-u nastava počinje sutra, 1. rujna, a završava 6. lipnja. U prve razrede upisano je 255 učenika, što je za 20-ak učenika manje nego prošle godine. Rečeno nam je kako će škole u ovoj županiji biti vjerojatno primorane spajati razrede, te kako je posljedica manjeg broja učenika što su mnogi roditelji odveli djecu sa sobom u Njemačku i inozemstvo. U ZDŽ-u nastava počinje 1. rujna, dok završava 14. lipnja. Iz Ministarstva obrazovanja ZDŽ-a kazali su nam kako je ove godine upisano 3965 djece, što je 36 manje nego prošle godine kada je upisan 4031. U BPŽ-u, gdje nastava počinje 7. rujna, a završava 17. lipnja, je veći broj upisanih učenika nego prethodne godine. – Više je za oko 40-ak učenika u prvim razredima nego prethodne godine, ali se broj učenika u svim razredima smanjio, kazali su iz BPŽ-a. U HBŽ-u nastava počinje 7. rujna. Prema podacima Službe za društvene djelatnosti i opću upravu općine Tomislavgrad, u prvi razred devetogodišnjega obrazovanja u školsku 2015./ 2016. u prvom roku upisano je 160 učenika, što je za 31 učenik manje nego lani.

Entiteti i Brčko

U TŽ-u nastava počinje 1. rujna, kao i SŽ-u gdje traje do 14. lipnja. U SBŽ-u nastava počinje 7. rujna, a traje do 10. lipnja. Što se tiče Distrikta Brčko, nastava počinje 7. rujna, dok za devete razrede završava 10. lipnja, a za ostale 17. lipnja. Kazali su kako je veći broj učenika upisanih u prve razrede – 719, dok ih je prošle godine bilo 680. – Ali je generalno pad broja učenika, kazali su iz Distrikta Brčko. U USŽ-u po svemu sudeći nastava neće početi 1. rujna jer će prosvjetni djelatnici stupiti u generalni štrajk radi neispunjenih zahtjeva sindikata od Vlade. U RS-u nastava počinje 1. rujna, a završava 17. lipnja. Što se tiče broja učenika, kako nam je kazala Aleksandra Marić, iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, do sada je u osnovne škole u RS-u upisano 10.422 učenika, s time da se očekuje povećanje ovog broja do rujna. – Iako smo unazad nekoliko godina bilježili smanjenje broja učenika, u prošloj školskoj godini smo imali povećanje broja upisanih prvašića – 10.505, dok je u 2013./2014. bilo upisano 10.133, kazala je Marić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading