Select Page

OBLJETNICA STRADANJA HRVATA NA STIPIĆA LIVADI: Svi zločinci moraju biti procesuirani

OBLJETNICA STRADANJA HRVATA NA STIPIĆA LIVADI: Svi zločinci moraju biti procesuirani

Predsjednik FBiH Marinko Čavara kazao je na Stipića livadi, gdje se danas obilježava 22. obljetnica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila, kako ga posebno zabrinjava činjenica da se ni jedan ozbiljan postupak za zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojnu i na Stipića livadi ne vodi pred domaćim pravosuđem, naglasivši kako država mora procesuirati svakog zločinca, bez obzira iz kojega naroda dolazi jer će se samo tako moći graditi mir, budućnost i blagostanje.

Naglasio je kako ga posebno žalosti kada vidi obitelji stradalih i kada mu oni kažu kako se, usprkos svim egzaktnim dokazima koji su čitani u sudnicama i koji su prezentirani, ne vodi niti jedan ozbiljan proces za te zločine pred domaćim pravosuđem.

Zapitao se i zašto određene osobe koje bi mogle imati saznanja o nestalima i pobijenima nisu privedene kako bi obitelji napokon saznale gdje se nalaze njihovi najmiliji koji su odvedeni iz logora.

”Netko je potpisao nalog da se izvedu. Netko ih je i odveo, a da se do dan-danas, osim obećanja, ništa o tom pitanju nije uradilo ”, kazao je Čavara. Ustvrdio je kako su obitelji stradalih na Stipića livadi posebno razočarane jer se ne vodi nikakva ozbiljna istraga za zločine koji su tu počinjeni.

Predsjednik FBiH posebno je razočaran što se nakon takvog zločina i stradavanja nevinih ljudi, Tužiteljstvo i Sud BiH ne staraju o tome da oni koji su počinili takav zločin odgovaraju pred domaćim sudovima, ako već međunarodni sudovi nisu pokazali interes za zločine u Bugojnu i na Stipića livadi.

”Ono što me posebno boli kao osobu koja predstavlja FBiH i njezine institucije jeste to kada mi ljudi upute molećive poglede i molbe da se nešto učini, a sam znam kako nemam takve nadležnosti i zbog toga se osjećam nemoćno, a posebno što ni nakon 22 godine institucije države nisu procesuirale ove zločine ”, kazao je Čavara, istaknuvši pritom kako je zločin, zločin, žrtva, žrtva te da zločinci ne smiju hodati slobodno ovom zemljom i trovati nas nekim svojim idejama.

”Država mora procesuirati svakog zločinca bez obzira iz kojeg naroda dolazi i samo na takav način možemo graditi mir, suživot, blagostanje i budućnost. Dok god zločinci hodaju okolo i imaju suradnike koji im pomažu i obnašaju određene dužnosti na bilo kojoj razini vlasti, od općine do države, mi smo onda društvo koje samo sebi ne želi dobro”, kazao je Čavara, naglasivši kako se u svezi s tim mora napraviti iskorak.

”Mislim da bi reforma pravosuđa trebala riješiti mnoge probleme jer je strašno da 22 godine nakon ovakvih zločina, osobe koje su ga počinile nisu kažnjene ”, zaključio je predsjednik FBiH.

Inače, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana danas je obilježena 22. obljetnica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

Stipića livada, je mjesto iznad Doljana, općina Jablanica na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije RBiH među kojima se spominju i mudžahedini. ( fena)

OGLASI

Loading