Select Page

Skupština ZHŽ-a usvojila Proračun za 2015. godinu

Skupština ZHŽ-a usvojila Proračun za 2015. godinu

Zapadnohercegovačka županija jučer je dobila proračun za 2015. godinu koji iznosi ukupno 75,988.682 konvertibilnih maraka. Za proračun su glasala 22 od ukupno 24 zastupnika u Skupštini Zapadnohercegovačke županije. Prema riječima ministra financija u Vladi Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, u ovogodišnjem proračunu je planirano i novo zaduženje od 6,000.000 konvertibilnih maraka.

Izmirenje dugova

Sredstva od spomenutog kredita namijenjena su izmirenju dijela dugovanja prema Poreznoj upravi Federacije BiH, odnosno Federalnom zavodu MIO za neuplaćene doprinose proračunskim korisnicima ove županije. Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana postignut je dogovor između predstavnika Vlade ZH županije i Federalnog zavoda MIO (nakon što je Federalno zavod MIO blokirao mogućnost pojedinačnih uplata doprinosa što je dugogodišnja praksa u ovoj županiji) da se krene s otplatom dugovanja za doprinose. Budući da prema nekim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije nisu izmirene obveze još iz 2001., 2002. godine, najprije će se uplatiti ta dugovanja, pa zatim i ostali zaostaci. Na rashodovnoj strani ovogodišnjeg proračuna Zapadnohercegovačke županije je i staro zaduženje u iznosu od 5,300.000 konvertibilnih maraka. Međutim, stvarni dug ove županije je znatno veći, odnosno prešao je enormnu brojku od 65 milijuna konvertibilnih maraka.

Velike obveze

Novi ministar financija Zapadnohercegovačke županije Toni Kraljević jučer je nakon usvajanja proračuna za 2015. godinu prvi put otvoreno progovorio o financijskom stanju u kojem se ova županija nalazi, te o dugovanjima za koja će se u sljedećem razdoblju morati naći način da se vrate. “U elaboratu po obvezama, imovini i potraživanjima Zapadnohercegovačke županije rekapitulacija kratkoročnih i dugoročnih obveza iznosi 66,307.746 konvertibilnih maraka”, kazao je ministar financija Kraljević. On nadalje navodi kako su u strukturi obveza najveće one za poreze i doprinose proračunskim korisnicima, zatim slijede obveze za kreditna zaduženja, obveze prema dobavljačima, obveze na plaće proračunskim korisnicima, te obveze prema fizičkim osobama.

vecernji.ba

OGLASI

Loading