Select Page

Snijeg paralizirao Sloveniju: Deseci tisuća bez struje

Snijeg paralizirao Sloveniju: Deseci tisuća bez struje

ZBOG obilnih snježnih padavina u Sloveniji je bez električne struje ostalo desetak tisuća potrošača, najviše na području Ljubljane i Dravograda, bilježe se teškoće u prometu i više nesreća, a velika je i opasnost sniježnih odrona u visokom gorju.

Meteorolozi za danas i sutra najavljuju smirivanje vremena iako uz zadržavanje niskih temperatura, no snijeg u nekim dijelovima zemlja još pada.

Većina zemlje je pod snježnim pokrivačem debelim u prosjeku 25 centimetara, a u gorskim predjelima i oko 40. Zbog težine snijega lomile su se preko noći grane drveća, izazivajući zastoje u prometu na više lokalnih cesta te prekide električnih vodova.

Na području Ljubljane jutros je bilo bez električne energije oko 4000 potrošača, ali dežurne službe rade na popravci vodova, a isto toliko pogođeno je nestankom struje na sjeveru države oko Dravograda te na području Maribora.

Ljubljana 28.4.2016 - Zbog obilnih snježnih padavina u Sloveniji je u èetvrtak bez elektriène struje ostalo desetak tisuæa potrošaèa, najviše na podruèju Ljubljane i Dravograda, bilježe se teškoæe u prometu i više nesreæa, a velika je i opasnost sniježnih odrona u visokom gorju. foto HINA/ STA/ Mojca Zorko/ ua

Zbog obilnog snijega zatvoren je tunel Karavanke prema Austriji te gorski granični prijelazi Vršič, Ljubelj i Korensko sedlo.

Opasnost od lavina

Dežurne službe ne preporučuju odlazak u planine zbog opasnosti od lavina, ali nekoliko skijališta očekuje zbog novog snijega veći posjet tijekom vikenda. Na Vogelu je na 50 centimetara podloge palo novih deset centimenara snijega, a skijaške staze, najavljuje se, ostat će otvorene najmanje do ponedjeljka.

Slovenski imeteorolozi očekuju da će se vremenske prilike, nakon polarnog vala zadnjih dana, idućih dana smirivati, ali će temperature za ovo doba godine ostati neuobičajeno niske, zbog čega se mogu očekivati štete na nekim poljoprivrednim kulturama i u voćarstvu.

index.hr

OGLASI

Loading