Select Page

SOGFBIH OD FEDERALNE VLADE TRAŽE IZMJENU ZAKONA O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA

SOGFBIH OD FEDERALNE VLADE TRAŽE IZMJENU ZAKONA O PRIPADNOSTI  JAVNIH PRIHODA

Savez općina i gradova Federacije BiH na lV. sjednici Predsjedništva održanoj u Sarajevu uputio je Vladi Federacije BiH, odnosno Federalnom ministarstvu financija inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i to u dijelu koji se odnosi na raspodjelu poreza na dobit.

Prema dosadašnjem zakonskom rješenju raspodjela javnih prihoda se povećava u korist županija, a na štetu općina, čime se čini nepravda ovim osnovnim jedinicama u procesu prikupljanja financijskih sredstava.

Kako Vlada Federacije BiH u svom odgovoru nije iskazala spremnost za razmatranje ovakve inicijative, a njezini predstavnici ignorirali su jučerašnju sjednicu Predsjedništva SOGFBiH, iako su uredno pozvani kao i na prethodne, Savez će se i u idućem razdoblju ponovno usredotočiti na ove aktivnosti, te inzistirati na sastanku između rukovodstva Federacije BiH i rukovodstva Saveza na kojem bi se razgovaralo o ovom pitanju.

Predsjedništvo SOGFBiH, čiji je član i načelnik Općine Posušje Branko Bago, na sjednici je prihvatilo izvještaje skupštinskih komisija Saveza i to: Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije koja je razmatrala Nacrt Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i izvještaj Komisije za izbor i imenovanja.

Predsjedništvo je također informirano o tome da je Savez osigurao stručnu podršku za pripremu komentara i primjedbi na Nacrt Zakona o koncesijama, koji je na traženje Saveza, povučen iz parlamentarne procedure, te da su pripremljeni amandamani na Prijedlog Zakona o šumama koji će biti upućeni nadležnim institucijama.

Na sjednici je bilo riječi o novom projektu podrške razvoju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini kroz rad Saveza financiranom od strane Švedskog i Švicarskog veleposlanstva u Sarajevu.

Prezentirane su i aktivnosti na različitim projektima u kojima Savez ima partnersku ulogu kao što su: Projekat integriranog lokalnog razvoja – ILDP, Projekt ReLOad (Regionalni program lokalne demokracije), Projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica“, a koje Savez implementira zajedno sa UNDP-om, te Projekt „Akademija za lidere“ koji se provodi u suradnji s Vijećem Europe, kao i Projekt “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodoopskrbe i otpadnih voda (RCDN)”.

OGLASI

Loading