Select Page

Šok taktika Sjeverne Koreje: Tek što su lansirali raketu koja je uzbunila cijeli svijet, najavili i peti nuklearni test

Šok taktika Sjeverne Koreje: Tek što su lansirali raketu koja je uzbunila cijeli svijet, najavili i peti nuklearni test

 

Sjeverna Koreja ustvrdila je danas da je uspješno postavila u orbitu satelit raketom dugog dometa. Sjeverna Koreja ispalila je raketu sa svojeg sjeverozapadnog lansirnog mjesta Dongchang-ri u nedjelju u 9.30 sati po mjesnom vremenu.

Voditeljica službene sjevernokorejske televizija najavila je da je ispaljivanje rakete osobno odobrio sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un što je “omogućilo da uspješno u orbitu postavimo naš satelit za promatranje Zemlje Kwangmyong 4”.

Sjeverna Koreja lansirala je danas raketu dugog dometa unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije, kazao je ranije južnokorejski ministar obrane.

Sjeverna Koreja obavijestila je agencije Ujedinjenih naroda da planira lansirati raketu koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Međutim, to je izazvalo negodovanje mnogih država koje na to gledaju kao na test rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja prvotno je najavila da će raketu lansirati između 8. i 25. veljače, ali u subotu je to promijenila na između 7. i 14. veljače.

Raketa je lansirana prema jugu, kao što je planirano, te je prošla preko južnog japanskog otoka Okinawa, izvijestio je japanski NHK. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako se čini da se prvi stupanj rakete uspješno odvojio.

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a uskoro se održati izvanrednu sjednicu zbog lansiranja, priopćilo je danas južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova. Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan zajedno su zatražile hitno sazivanje sjednice Vijeća .

“Trebala bi se održati u New Yorku u nedjelju u 11 sati po lokalnom vremenu”, priopćilo je ministarstvo.

Vijeće od 15 članova od ranije priprema rezoluciju kojom želi kazniti Sjevernu Koreju zbog nuklearnog testa 6. siječnja.

Južnokorejska vlada istražuje je li sjevernokorejsko lansiranje bilo uspješno.

Sjevernokorejska državna televizija najavila je za nedjelju popodne važnu obavijest. Televizija nije objavila detalje o posebnoj emisiji.

Sjeverna Koreja, koja tvrdi da je njezin raketni program usmjeren na lansiranje satelita, ispalila je raketu iz raketne baze na zapadnoj obali usprkos sankcijama UN-a koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije.

Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je lansiranje “apsolutno neprihvatljivim”.

SAD i Rusija osudili lansiranje

Bijela kuća osudila je sjevernokorejsko lansiranje rakete kao “očito kršenje” rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, obećavši da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi obranila sebe i svoje saveznike, te pozvala na ozbiljne posljedice za Pjongjang.

“Sjevernokorejsko lansiranje korištenjem balističke raketne tehnologije … predstavlja još jedno destabilizirajuće i provokativno djelovanje te očito kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekla je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice u priopćenju.

“Sjevernokorejski programi raketnog i nuklearnog oružja predstavljaju ozbiljne prijetnje našim interesima – uključujući sigurnosti nekih od naših najbližih saveznika”, rekla je.

“Sjedinjene Američke Države u potpunosti su predane sigurnosti saveznika u regiji i poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo obranili sebe i svoje saveznike i odgovorili na sjevernokorejske provokacije. Pozivamo međunarodnu zajednicu da stane zajedno i pokaže Sjevernoj Koreji da njezine nepromišljene radnje moraju imati ozbiljne posljedice “, kazala je Rice.

Rusija je osudila lansiranje nazvavši ga “vrlo štetnim” za regionalnu sigurnost, uključujući sigurnost Pjongjanga. “Očito je da takve radnje vode k ozbiljnom pogoršanju stanja na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji u cjelini i vrlo su štetne za sigurnost zemalja u regiji, posebice i prvenstveno za samu Sjevernu Koreju”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina izrazila žaljenje

Kina, glavni saveznik Sjeverne Koreje, “izrazila je žaljenje”.

“Što se tiče inzistiranja Sjeverne Koreje da provede lansiranje rakete, usprkos međunarodnom protivljenju, Kina izražava svoje žaljenje”, rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova na internetskoj stranici ministarstva.

Pjongjang “ima pravo na mirnodopsko korištenje svemira, ali to pravo ograničavaju odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, dodala je ona.

Kina je glavni važan saveznik i glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, ali su bilateralni odnosi postali napeti zadnjih godina zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Posljednji put 2012.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja testirala je četvrti put u svojoj povijesti nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njezine tvrdnje da je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojnim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije.

Dosad je pokazala dvije verzije balističkih raketa nalik tipu koji može dosegnuti Zapadnu obalu SAD-a , ali nema dokaza da je takve rakete testirala.

Izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo nastaviti sa svojim svemirskim programom. Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje joj zabranjuju korištenje balističke raketne tehnologije. Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u prosincu 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao komunikacijski satelit.

vecernji.ba

OGLASI

Loading