Select Page

Papa ustoličio nove kardinale, uključujući prvog Afroamerikanca

Papa ustoličio nove kardinale, uključujući prvog Afroamerikanca

Papa Franjo ustoličio je u subotu 13 novih kardinala, uključujući prvog Afroamerikanca na tako visokoj dužnosti.

Kardinali su imenovani na konzistoriju, službenom sastanku kardinalskog zbora, koji je bio bitno manji nego prije zbog pandemije covida-19. Umjesto uobičajenih tisuća ljudi, samo 10 gostiju po kardinalu smjelo je ući u baziliku sv. Petra gdje je Papa novim kardinalima dao prstenje i tradicionalne crvene kape, birete.

Devetero od 13 kardinala mlađi su od 80 i mogu ući u izbor za novog Papu. To je bio Franjin sedmi konzistorij otkako je izabran 2013. Do sada je imenovao 57 posto od 128 kardinala elektora, od kojih većina dijeli njegovu viziju inkluzivnije i otvorenije Crkve.

Franjo je do sada ustoličio 18 kardinala iz pretežito zabačenih zemalja koje ih nikada nisu imale, gotovo sve iz zemalja u razvoju.

U subotu su svoje prve kardinale dobili Brunej, koji se nalazi na sjeveru otoka Borneo, i Ruanda. Europa ima 41 posto kardinala elektora, dok je 2013. imala 52 posto. Papa je time povećao izglede da njegov nasljednik ne bude iz Europe kao što nije ni on.

Devetero novih elektora dolazi iz Italije, Malte, Ruande, SAD-a, Filipina, Čilea, Bruneja i Meksika. Papa im je poručio da uvijek imaju na umu Boga, da izbjegavaju sve oblike korupcije i da ne podlegnu „svjetovnom duhu” koji može pratiti prestiž i moć njihova novog ranga.

Svi u bazilici osim Pape nosili su maske. Wilton Gregory (72), nadbiskup Washingtona D.C., postao je prvi crni kardinal u trenutku kada SAD preispituje rasne odnose. Kardinali iz Bruneja i Filipina nisu mogli doputovati na svečanost. Četvorici ne-elektora starijih od 80 godina odana je počast nakon duge službe u Crkvi. Najistaknutiji među njima je nadbiskup Silvano Tomasi, Amerikanac talijanskog podrijetla koji je radio u cijelom svijetu i velik je stručnjak za imigraciju.

vecernji.ba

OGLASI

Loading