Select Page

SP u košarci postat će smotra bez najboljih

SP u košarci postat će smotra bez najboljih

Završen je posljednji ciklus kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo koje će se koncem ljeta igrati u Kini. Mnogi slave odlazak, neke poznate košarkaške velesile kao što su Slovenija i Hrvatska tuguju i neće moći nastupiti na najjačoj svjetskoj košarkaškoj smotri. I neke lošije reprezentacije, primjerice kao BiH, zbog tih odnosa ostale su bez prigode značajnije se boriti za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Preklapanja kalendara

Već dugi niz godina dolazi do preklapanja europskih i svjetskih natjecanja koje organizira FIBA s kalendarom NBA ili pak Euroligom. U takvoj situaciji ne postoji mogućnost igranja za svoju reprezentaciju najboljih igrača koji nastupaju u NBA ligi, a pojedini europski klubovi zbog sukoba FIBA-e i Uleba zbog preklapanja kalendara natjecanja ne dopuštaju igračima pod ugovorom nastup za svoje reprezentacije. Takvim odnosima, gledano u europskim okvirima, najviše su pogođeni Slovenija koja je europski prvak s prošlog natjecanja ili pak Hrvatska koja je na prošlim Olimpijskim igrama u Brazilu osvojila peto mjesto. Slovenija s Dončićem, braćom Dragić nije ni približno jednaka sastavu koji je igrao kvalifikacije i ostao bez Svjetskog prvenstva. Što tek reći za Hrvatsku koja ima čitavu svitu igrača koji uspješno igraju u NBA ligi. Tamo su najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović pa zatim Ivica Zubac, Ante Žižić, Mario Hezonja, Dario Šarić, Ivica Bender. S ovim igračima Hrvatska bi imala petorku kojoj bi se teško pariralo. No, bez obzira što je reprezentacija Bosne i Hercegovine u svojoj kvalifikacijskoj skupini bila posljednja, unatoč i nekim drugim problemima, osim igračkim, s Jusufom Nurkićem i Džananom Musom zasigurno bi bila uspješnija. Zamislite, košarkaška velesila Srbija tek je u posljednjem kolu izborila svjetsku smotru, Crna Gora također. U cilju sporta ovakvi odnosi moraju se uskladiti i dovesti u mogućnost da najbolji igrači igraju za svoje reprezentacije. U suprotnom, takva natjecanja postat će nezanimljiva, pa će dominaciju preuzeti reprezentacije koje nemaju osobitu kvalitetu, ali imaju mogućnost više zajedničkog rada i uigravanja.

Ždrijeb 16. ožujka

Na SP-u, koji će se igrati koncem ljeta u Kini, po prvi put nastupit će 32 reprezentacije. Najviše će ih nastupiti iz Europe, ukupno 12, (Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Crna Gora, Italija, Litva, Poljska, Rusija, Srbija, Španjolska, Turska), iz Amerike igrat će sedam reprezentacija (Argentina, Brazil, Dominikanska Republika, Kanada, SAD, Venezuela, Portoriko), osam iz Azije i Oceanije (Australija, Kina, Iran, Japan, Jordan, Novi Zeland, Filipini, Južna Koreja) te pet iz Afrike (Angola, Obala Bjelokosti, Nigerija, Senegal, Tunis). Na SP-u Hrvatska će imati svog predstavnika u treneru Aci Petroviću koji će voditi Brazil.

vecernji.ba

OGLASI

Loading