Select Page

Spašeni planinari zatrpani u lavini, dvojica helikopterima prebačeni na KCUS

Spašeni planinari zatrpani u lavini, dvojica helikopterima prebačeni na KCUS

Tri planinara, koji su danas bili zatrpani u snježnoj lavini, spašeni su nakon uspješne akcije, javili su iz GSS-a Sarajevo.

“Danas se na Bjelašnici, na lokalitetu Krvavca, dogodila snježna lavina koja je zatrpala tri planinara. Srećom planinari nisu smrtno stradali te su se uspjeli sami izvući iz snijega. Stupanj ozljeda nije poznat. Spasilačke ekipe su na putu prema unesrećenima da bi ustanovili stupanj ozljeda, pružili pomoć i izvršili evakuaciju”, javili su ranije iz GSS-a.

Helikopter EUFOR-a je evakuirao jednu unesrećenu osobu koja je prevezena na KCUS. Drugi helikopter je također na terenu. U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci GSS Stanice Sarajevo su došli do planinara, te izvršili procjenu i zbrinjavanje ozljeda. S obzirom na vrste povreda za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na mjestu događaja.

I pored nepovoljnih vremenskih prilika na lokaciji nesreće polijetanje helikoptera sa planinarima je izvedeno nakon kraće pauze. Unutar 10 minuta dva helikoptera sa dvije osobe uputila su se prema bolnici Koševo. Treća unesrećena osoba nije ozlijeđena te će je spasioci GSS Sarajevo evakuiRati kopnenim putem. Podršku su pružali Operativni centar Civilne zaštite Sarajevske županije kao i Operativni centar MUP SŽ, sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.

“S nama su na terenu bili i pripadnici Županijske civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević koji su također ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanjki na reojon Umoljana. Svim sudionicima se zahvaljujemo kao i GSS Ilidža koji su se stavili na raspolaganje. Spasitelji su još uvijek na terenu”, javili su iz GSS Sarajevo.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading