Select Page

TUŽITELJSTVO BIH Inspektor OSA-e uhićen zbog ratnog zločina

TUŽITELJSTVO BIH  Inspektor OSA-e uhićen zbog ratnog zločina

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Bijeljine i okoline, lišili su slobode osumnjičene – Zorana Bogdanovića (1960.) rođenog u Tuzli, nastanjen u Bijeljini, uposlenik u institucijama Brčko Distrikta BiH, MIana Đokića zv. „Mićo” (1950.) rođenog u Čeliću, nastanjen u Bijelini, Ljubišu Ikića (1952.) rođenog u Patkovači, nastanjen u Bijeljini i Branislava Trišića, zv.”Brane” (1961.), rođenog u Bijeljini, gdje je i nastanjen, aktivnog inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH.

Usporedo s lišenjima slobode, vrše se pretresi na dvije lokacije.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i zapovjednog kadra MUP-a RS, CJS Bijeljina – Stanice milicije Janja, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području mjesta Janja i okolnih mjesta.

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i uhićenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okoline.

Nezakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne ozlijede, tri osobe su od posljedica zlostavljanja smrtno stradale, a veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke ozlijede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava.

Osumnjičeni su pod istragom, da su osobno i izravno, sami i s drugim osobama, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Uslijed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog stanovništva, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH ili prelaska u Srbiju, a stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor „Batković” ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

prvi.tv

OGLASI

Loading