Select Page

Srbima i Hrvatima najviše neradnih dana u siječnju

Srbima i Hrvatima najviše neradnih dana u siječnju

Bosna i Hercegovina je sasvim sigurno među europskim zemljama čiji građani najmanje rade tijekom prosinca i siječnja.

Uz činjenicu da se neradno obilježavaju svi veći međunarodni, državni, entitetski i vjerski blagdani, u BiH je prisutna i praksa spajanja radnih dana s blagdanima.

Poštujući već spomenutu ‘tradiciju’, ali i ‘pozitivne zakonske propise’, tek peti dan 2015. godine prvi je radni dan za većinu zaposlenika u oba bosanskohercegovačka entiteta. Rezultat je to i činjenice da je BiH među onim europskim zemljama u kojima se Nova godina službeno slavi dva dana, 1. i 2. siječnja.

Pravoslavci i katolici ovim ne završavaju neradno obilježavanje svojih svetkovina u siječnju. Katolici u BiH, uglavnom Hrvati, početak idućeg tjedna također neće provesti radno jer se već u utorak slavi blagdan Sveta tri kralja.

Mnogi poslodavci će ovaj blagdan spojiti s prethodnim vikendom pa ni ponedjeljak neće biti radni dan. Tako bi jednom broju katolika prvi radni dan u novoj godini mogao biti tek srijeda, 7. siječnja.

Tog dana sigurno neće raditi pravoslavci, a uglavnom je riječ o Srbima jer je u srijedu pravoslavni Božić. Već u petak, 9. siječnja, je drugi u nizu entitetski blagdan u Republici Srpskoj, Dan republike.

Kako je između Božića i Dana republike samo jedan dan, četvrtak, vrlo je izvjesno da će sve od srijede do ponedjeljka, dakle punih pet dana, biti neradno razdoblje za mnoge zaposlenike u RS-u.

Srbima čak sedam neradnih dana

Službeno nije entitetski praznik, ali se u RS-u tradicionalno ne radi ni na pravoslavnu novu godinu, a njezin prvi dan je u srijedu, 14. siječnja. Krajem mjeseca, 27. siječnja je i sveti Sava, još jedan vjerski blagdan za koji većina pravoslavaca ne radi. Većina Srba će u siječnu, dakle, imati sedam neradnih dana ne računajući vikende.

Hrvati će imati četiri neradna dana, dok će se muslimani, a uglavnom je riječ o Bošnjacima morati zadovoljiti s prva dva dana ove godine koji su spojeni s vikendom. Kurban i ramazanski Bajram su bili ranije. Po već spomenutoj praksi i ovi blagdani su spojeni s vikendom.

Svojedobno je u RS-u siječanj bio “mjesec odmora” jer se zbog brojnih pravoslavnih blagdana radilo samo devet dana. No, vremenom se broj neradnih dana sveo na koliko-toliko razumnu mjeru pa je više od polovine ovog mjeseca radno.

Inače, zakoni propisuju da su vjerski blagdani neradni samo za pripadnike pojedinih religijskih zajednica, ali zbog njihove dominacije u pojedinim sredinama, Božić, Bajram i Uskrs zapravo su neradni dani za sve zaposlenike u pojedinim sredinama.

(Večernji list | Foto: Pixabay.com)

OGLASI

Loading