Select Page

Stabilizirati odnose unutar konstutitivnih naroda u BiH, EU i NATO nam moraju biti cilj

Stabilizirati odnose unutar konstutitivnih naroda u BiH, EU i NATO nam moraju biti cilj

-Ako hoćemo da BiH konačno krene putem napretka i svi zajedno gledamo pozitivne procese u budućnosti, potrebna nam je politička stabilnost. Bez toga nema niti stabilne vlasti. Osjetili smo svi, najviše naši građani ali i europski partneri što znači blokada procesa kako bi se poboljšala kvalita života i završile reforme u Bosni i Hercegovini, kazao je Predrag Kožul – zamjenik predsjedatelja Kluba zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentirajući nefunkcioniranje i blokade u Parlametu BiH.

Pozvao je na dogovor kako bi profunkcionirala oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i Parlamentarni odbori.

-Moramo stabilizirati odnose unutar konstutitivnih naroda, pokušati naći kompromis u svim važnim stvarima za BiH. Pred BiH je niz značajnih koraka u procesu euroatlantskih integracija kojih se moraju rješavati. Za to je opet potreban dogovor partnerskih stranaka. Kriza oko uspostave vlasti na svim razinama u BiH ne šalje dobru poruku svijetu i nije dobra za nikoga.
-Sve pretpostavke oko formiranja Vijeća ministara su ispunjene u kolovozu sukladno dogovoru lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a, što je rezultiralo potpisom Načela o uspostavi vlasti. Nažalost, dogovor nije ispoštovan zbog uvjetovanja iz Sarajeva.

-Naše opredjeljenje je formiranje Vijeća ministara što žurnije i bez uvjetovanja, kako bismo konačno implementirali izborne rezultate i počeli se baviti rješavanjem ozbiljnih pitanja u BiH koja čekaju, i iz dana u dan se stvaraju nova, naglasio je Kožul.

Ključno je da se što prije predstavnici stranaka vrate razgovorima i učine sve kako bi BiH mogla ostvariti najvažnije vanjskopolitičke ciljeve, kazao je Kožul.

Hrvatska politika u BiH nema dvojbi oko euroatlantskih integracija jer za njih nema alternative, ali za to nam trebaju vjerodostojni partneri i vjerodostojne institucije sa punim izbornim legitimitetom na razini BiH. To u ovom trenutku nemamo, jer Vijeće ministara u tehničkom mandatu sa dupliranjem najvažnijih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti to nije, zaključio je Kožul.

Vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading