Select Page

STANJE SE MORA MIJENJATI: Potrebno 12 procedura, oko 2000 maraka i 67 dana za registraciju poduzeća u FBiH

STANJE SE MORA MIJENJATI: Potrebno 12 procedura, oko 2000 maraka i 67 dana za registraciju poduzeća u FBiH

Prema izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016. u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto (najnižih 10 posto). Samo ovo mjesto i konkretan podatak dokazuje da je u BiH nužna kompletna revizija sustava, piše Večernji list BiH.

Brojni problemi

Trenutačno stanje predstavlja ogromnu prepreku povećanom broju investicija te negativno utječe na konkurentnost domaćih tvrtki i njihove izvozne mogućnosti. Gospodarstvo u BiH je suočeno s ogromnim brojem regulatornih zahtjeva na svim razinama vlasti, koje se nerijetko isprepliću u svojim nadležnostima, otežavajući tako još više već kompliciranu situaciju na tržištu. Prvi projekt s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja pokrenut je 2003. sa Svjetskom bankom, tijekom kojeg su ostvareni sljedeći rezultati. Vrijeme za registraciju je smanjeno s 90+ dana na 22 – 24, sa značajnim smanjenjem troškova registracije. Naknadnim uvođenjem PDV-a i javnih bilježnika, ova pozitivna promjena izgubila je na značaju jer su uvedeni novi troškovi. Idućim projektom Svjetske banke od 2014. do 2015. podržana je prva faza reforme registracije poslovnih subjekata i smanjenje troškova u Federaciji BiH.

Republika Srpska uspjela je smanjiti vrijeme registracije za jednostavne slučajeve bez PDV registracije na 3 dana, dok je Federacija BiH uspjela smanjiti troškove registracije. FBiH je u usporedbi s RS-om u velikom zaostatku. Vrlo limitiran pozitivan pomak ostvaren je u smanjenju pojedinih troškova registracije, ali je i dalje nužna temeljita reforma cjelokupnog sustava. Na osnovi procjena Svjetske banke, potrebno je 12 procedura, oko 2000 KM i 67 dana da se završi registracija poslovnog subjekta u Federaciji BiH (uključujući PDV registraciju), a sam proces košta mnogo više nego u RS-u.

Veliki potencijal

Imajući u vidu da je u razdoblju od siječnja 2015. do travnja 2016. izvršeno 5120 registracija i preregistracija u Federaciji BiH, može se vidjeti ogroman potencijal i neizbježna obveza pojednostavljenja procedura koje se planiraju pravilno adresirati u ovom projektu. Vlada Federacije BiH najavila je uskoro promjene na ovome području, tako da će u budućnosti vjerojatno biti daleko lakše i jeftinije registrirati poslovni subjekt negoli je to sada slučaj.

vecernji.ba

OGLASI

Loading