Select Page

STARA DAMA NEUNIŠTIVOG SJAJA: Četrdeset godina najpoznatijeg hercegovačkog automobila

STARA DAMA NEUNIŠTIVOG SJAJA: Četrdeset godina najpoznatijeg hercegovačkog automobila

Mnogi naši ljudi otišli su trbuhom za kruhom prema Njemačkoj. Često su odlazili autobusima, a vraćali se automobilima. Svojom kvalitetom i pristupačnim cijenama, Mercedes je postao simbol Hercegovine. Njegov model, punog naziva Mercedes- Benz W123, ili u narodu poznata kao ‘123ica’ raširena je u svim dijelovima naše zemlje. Meni je posebno draga, jer me prati cijeli život.

Davnih dana u Stuttgartu, u siječnju 1976. godine, Mercedes je izbacio prvi model ovog automobila. Jednostavnog oblika, odličnog motora, i sa jedinstvenim ‘nišanom’ na haubi, vjerojatno je bila san svakog našeg ‘ere’ u Njemačkoj. Vrlo se dobro sjećam tog čuda njemačke tehnike u svojim ranim danima, jer to je bio prvi automobil moga oca. Veliki bijeli Mercedes ostao je duboko urezan u mome srcu, i tokom cijeloga mog života, jer to je automobil koji ima dušu. Taj zvuk prilikom njegovog paljenja svakome čovjeku stavlja osmijeh, a prilikom ubrzavanja daje osjećaj neopisivog zadovoljstva.

Dame iz 70-tih

Tamo negdje, duboko sakrivene u mome selu, još se kriju dame iz 70-ih. Nakon toliko vremena, još uvijek besprijekorno pale iz prve, i obavljaju sve zadaće koje im namijene njihovi vlasnici. Često su predmet hvale. Primjerice, jedan naš neumorni lisac tvrdio je da sa njome može otići u Zagreb i nazad sa jednim tankom. Istina, ima tu i našega neumornog humora, ali bome, kada je 123-ica u pitanju, ništa nije nemoguće. Iskreno, ja ne pamtim da mi je itko rekao u životu da mu je taj automobil imao veći tehnički kvar, ili da ga je ostavio na cjedilu. Neponovljiva ‘kenja’ diljem naših krajeva i dalje je ponos svake obitelji, koja ima minimalno jednu u vlasništvu, barem za ‘okokuće’.

Mercedes-Benz-E-class-W123-1976-1985-1680x1050-008

Ipak, ona moja najdraža u zadnje vrijeme odmara u hladu. Prava radnička, zlatne boje sa nosačima na krovu, otišla je sa ceste i u zadnje vrijeme koristi se za mnogobrojne radove u poljoprivredi ili ‘baušteli’. Dok sam bio mali, strikan i ja smo se neumorno vozili okolo sa njom kuda god je trebalo. Dok je zima, ponekad bacim pogled na nju u garaži, i kao da je nekako tužna. Zna i ona sama da vrijeme čini svoje. Ali kad je ljeto, i ona malo živne, i vrati me u stara vremena svojim poznatim zvukom motora.

Mercedes je ovim modelom autom obilježio cijelu generaciju i stil života. Iako je još uvijek prisutna, i njezin kraj polako dolazi. Novi modeli i novo vrijeme već je daleko otišlo naprijed, i današnja utrka u automobilizmu jača je nego ikad. Ali niti jedan automobil neće imati dušu kao što je ima ovaj. Ništa neće moći zamijeniti lakat na lijevom prozoru, kameno vruće ljeto, beskrajne pravce makadama, staru narodnu melodiju na kaseti… I naravno, staru damu neuništivog sjaja.

Posušje.net/Nikola Vranjković

OGLASI

Loading