Select Page

Komunikacija s dijasporom jedan je od ključnih faktora za uspjeh razvojnih projekata

Komunikacija s dijasporom jedan je od ključnih faktora za uspjeh razvojnih projekata

Za uspjeh razvojnih projekata na lokalnoj razini komunikacija je jedan od ključnih faktora, zaključeno je na radionici koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova jedinica lokalne samouprave (JLS).

Radionica u Sarajevu

Druga dvodnevna radionica općinskih koordinatora za iseljeništvo i predstavnika razvojnih timova pod naslovom „Komunikacija sa iseljeništvom“ zaključena je u četvrtak, 26.03.2015. godine u Sarajevu. Radionica je okupila predstavnike 10 JLS (Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Velika Kladuša) koje sudjeluju u projektu “Migracije i razvoj”, zajedničkoj inicijativi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Veleposlanstva Švicarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP). Cilj radionice je poboljšanje razumijevanja potencijala za pozitivan uticaj migracije na razvoj, kroz zajedničko razmatranje relevantnih pitanja, razmjenu iskustava i jačanje međusobne suradnje.

Unapređenje suradnje s iseljeništvom

„Projekt će nam omogućiti uvid u nivo suradnje s dijasporom u pojedinim općinama, kao i razvijenost strateškog planiranja općina s ciljem uključivanja i unaprijeđenja suradnje s iseljeništvom radi poboljšanog gospodarskog i društvenog razvoja. U tom smislu, komunikacija je ključ za suradnju s dijasporom ukoliko želimo ostvariti razvojne ciljeve.“ rekla je Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. „Razmjena informacija, ideja i utvrđivanje mogućih vidova suradnje su posebno važni, a izazov predstavlja raspršenost bosanskohercegovačkog iseljeništva širom svijeta.“

Sudionici su razgovarali i o modelima suradnje dijaspore s institucijama, privatnim i nevladinim sektorom u svrhu poticanja razvoja. Predstavljene su dobre prakse iz nekoliko općina, tekuće inicijative, kao i planovi putem kojih se potencijal migracija nastoji staviti u funkciju lokalnog razvoja. Želja je da se kroz ovakve susrete uspostavi mreža predstavnika JLS, koja bi vremenom uključila i druge općine i gradove zainteresirane za pitanje migracija i razvoja.

UNDP/Općina Posušje

OGLASI

Loading