Select Page

Stigli brucoši: 3.500 studenata započelo školovanje na mostarskom Sveučilištu

Stigli brucoši: 3.500 studenata započelo školovanje na mostarskom Sveučilištu

Među 3.500 studenata, koliko ih je upisalo prvu godinu preddiplomskih studija, najveći dio studenata nije iz Mostara, a neki od njih su po prvi puta u ovom gradu

”Između vas ovdje nazočnih i vaših vršnjaka u New Yorku, Parizu, Tokiju ili Sydneyu nema razlike. Možete jednako kao i oni. Možete i bolje od njih”, riječima dr. Davora Pavune, savjetnika američkog predsjednika Baraka Obame, rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Ljerka Ostojić, pozdravila je studente I. godine preddiplomskih studija svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ostojić je istaknula kako upisom na mostarsko Sveučilište, studenti dobivaju priliku studiranja u najmodernijem opremljenom kampusu u Bosni i Hercegovini.

brucosi-2015-sveuciliste

”No, Sveučilište nisu zgrada i oprema, nego vi, okupljeni studenti i nastavnici. Zbog tog smo za vas organizirali suvremene studijske programe s velikim brojem praktične nastave. Na taj način vas želimo pripremiti za tržište rada. Za ono sto vas čeka nakon studija”, istaknula je Ostojić i pozvala studente da uz usvajanje novih znanja i vještina, budući akademski građani, svoj boravak u Mostaru iskoriste te obogate kulturom i umjetnošću, sportom, humanitarnim radom, sudjelovanjem u gospodarskim projektima i brojnim studentskim udrugama.

Među 3.500 studenata, koliko ih je upisalo prvu godinu preddiplomskih studija, najveći dio studenata nije iz Mostara, a neki od njih su po prvi puta u ovom gradu.

”Dolazim iz Trogira, upisala sam Engleski jezik i Filozofiju i imam jako velika očekivanja. Uzbuđena sam i zbog grada a i zbog studija, te jedva čekam da sve krene”, govori za Bljesak.info Ivana M. i dodaje kako su domovi koje je za sada uspjela steći, o gradu i studiju, te budućim kolegama, obećavajući.

Marin L. dolazi iz Travnika, upisao je Medicinski fakultet, a razlog tomu je ponajviše taj jer se nada kako s tim odabirom neće imati mnogo problema pri budućem zaposlenju.

”Kada sam birao smjer, vodio sam se ponajprije ponudom i potražnjom na tržištu rada, a obzirom da me medicina uvijek privlačila, to je nekako bio logičan izbor”, govori za Bljesak.info, Marin, kojemu je ovo također prvi posjet Mostaru te se, kako kaže, nada da će uz učenje biti i dosta vremena za zabavu i druženje s kolegama studentima.

brucosi-2015-sveuciliste2

Dora M. iz Mostara, studentica prve godine Prirodoslovno – Matematičkog fakulteta, kaže kako je nakon upisa trema nestala te je sada glavni cilj uklopiti se, kako na predavanjima i vježbama, tako i s kolegama studentima.

”Moj prvi izbor je bio ovaj fakultet i moj grad. Nisam željela mijenjati sredinu jer mislim da naše Sveučilište može zadovoljiti sve potrebne uvjete, te vjerujem kako će stanje na tržištu rada biti malo bolje te će se otvoriti prilika i mjesto i za nas”, ističe Dora.

Prisutne studente i njihove profesore u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, pozdravila je i Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, koja je novim kolegama poželjela mnogo sreće i uspjeha te da nakon studija, onima koji će svoj život nastaviti negdje van Mostara, studij i ovaj grad uvijek ostanu u pozitivnom sjećanju.

bljesak.info

OGLASI

Loading