Select Page

Stigli Rafalei – Plenković poručio: Velik dan za Hrvatsku!

Stigli Rafalei – Plenković poručio: Velik dan za Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa danas je u Hrvatsku stiglo prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafale, koje je naša zemlja naručila od Francuske. Dovezli su ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima. 

Pilote su na Plesu pozdravili članovi hrvatskog državnog vrha, uključujući predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Hrvatska će eskadrilu od 12 moćnih borbenih zrakoplova, deset jednosjeda i dva dvosjeda, bez PDV-a platiti malo manje od milijardu eura, a s PDV-om i procijenjenim troškovima indeksacije cijena im raste na milijardu 152 milijuna.

Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale predstavlja znatan doprinos Hrvatskoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu, složili su se predsjednik Milanović, premijer Plenković i predsjednik SaboraJandroković na dočeku prvih šest borbenih zrakoplova Rafale u Velikoj Gorici.

Sva trojica zahvalila su hrvatskim braniteljima, posebno prvim pilotima, na njihovoj žrtvi i hrabrosti u Domovinskom ratu i naglasila da bez toga ovo danas ne bi bilo moguće.

Hrvatska će zahvaljujući Rafalima, poručio je premijer Andrej Plenković, imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe.

– Danas je uistinu veliki dan, možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim danim, istaknuo je Plenković.

Premijer je izrazio zahvalnost svima koji su radili na ovom projektu te naglasio strateško partnerstvo s Francuskom koje je omogućilo ovaj značajan korak.

– Jačamo strateško partnerstvo sa Francuskom, ušli smo u obitelj Dassault, obitelj Rafala i to u potpunosti mijenja naš međunarodni položaj, pa i našu ulogu u okviru Sjevernoatlanskog saveza i našu ulogu u okviru Europske unije ili drugih međunarodnih organizacija. Želim zahvaliti svima koji su u proteklih osam godina radili na ovom projektu. Čovjek se uvijek dobro osjeća kada jedan posao od početka uspije dovesti do kraja. A ova nabava višenamjenskog borbenog aviona je zaista bio zahtjevan proces, rekao je premijer.

OGLASI

Loading